Апостольського Адміністратора

Бучацької Єпархії УГКЦ

о. Дмитра Григорака, ЧСВВ

“… знаю бо, що ви шукаєте Ісуса розіп’ятого.
Нема  Його тут, бо Він воскрес,
 як ото сам прорік”. (МТ. 28, 5-6).

Христос воскрес! Він перший в історії людства переміг смерть, щоб більше не вмирати.

Що дало світові Його Воскресіння? Невже було замало Його терпінь і смерті на хресті? Так, Христос прийшов, щоб померти за нас, бо Його смерть – це наше відкуплення. Але не тільки, щоб померти, але щоб перемогти. Своєю смертю Він переміг всі спокуси диявола і помер непереможений гріхом, принісши Себе як непорочну жертву за гріхи всього людства. І здавалось усім, навіть Його учням, що Господь звершив все, що мав звершити, і смерть на хресті – це остання крапка Його земної місії. Але ні! Ісус Христос прийшов не тільки, що померти і нас відкупити, але також щоб перемогти всяке зло, навіть саму смерть! І Він воскрес!

До і після приходу Христа Бог не раз робив чуда, коли через молитви людей віри оживляв мертвих. Але з часом всі вони померли (помер у свій час навіть Лазар, якого оживив сам Христос). Христове Воскресіння принесло світові нову вість: вперше смерть назавжди відступила від людини. Хай це був тільки Він один, але це – тільки початок, бо Він – ”…первісток з померлих”, - (1Кор. 15, 20).  Ця добра новина  голоситься вже дві тисячі років і буде голоситися по всьому світі аж до кінця віків.

”А як Христос не воскрес, то марна віра ваша,…” – (1Кор. 15, 17).

Одним із наслідків первородного гріха є наш людський егоцентризм: ми всі, навіть будучи віруючими людьми, думаємо про себе: а яке відношення має дане явище до мене?

Ми віримо, що Христос справді воскрес. Але це було досить давно і яким чином це стосується особисто мене? Адже все-одно прийде мій час і я помру. Так, кожна людина повинна пам’ятати про такі незмінні речі: кожному з нас судилося один раз народитися, один раз жити на цьому світі, один раз померти і один раз воскреснути. Про ці перші три речі знають всі люди, а про Воскресіння знають лише ті, які вірують в Христа. Християни знають, що смерть не є вічна, - вона має свій кінець. ”Прийде час, коли померлі вчують Сина Божого голос, а вчувши – оживуть” – (Ів. 5, 25). Отже, Христос своїм Воскресінням дав нам можливість заглянути в наше майбутнє після смерті. Ми всі воскреснемо і будемо мати нові тіла – такі, як Його тіло по воскресінні: непіддатне старінню, терпінням, смерті, непідвладне часу і простору. Отже, життя неможливо знищити – життя є вічне. Ця ідея проходить червоною ниткою через все Св. Письмо і зреалізовується у Воскресінні Господа.

22 квітня в м. Чорткові відбулося урочисте відкриття пам’ятного знаку жертвам чорнобильської катастрофи, яка забрала сотні тисяч життів та відгомін якої чути ще й до сьогодні. З ініціативи Товариства Союзу Чорнобильців та за підтримки обласної та районної держадміністрацій, було зведено цей пам’ятний знак, як окрасу міста та вічну пам’ять про мужніх земляків, які пожертвували своїм життям заради багатьох.

Відкрити цей пам’ятний монумент був запрошений голова обласної держадміністрації п. Юрій Чижмарь. Також присутніми були голова районної ради п. Роман Чортківський , мер м. Чорткова п. Ігор Билиця, директор медичного коледжу п. Любомир Білик та ін. Після відкриття пам’ятного знаку Апостольський Адміністратор о. Дмитро Григорак, ЧСВВ спільно з о. Миколою Малим, о. Григорієм Канаком та о. Михайлом Левковичем УАПЦ разом з хором Чортківської Дяківсько-Катехитичної Академії відслужили панахиду за душі жертв-героїв чорнобильської катастрофи, а опісля посвятили пам’ятний монумент.

 

В неділю 13 квітня у м. Борщеві відбулася театралізована Хресна Дорога, яка розпочалася від Церкви Успіння Пресвятої Діви Марії до Церкви Верховних Апостолів Петра і Павла. Цей захід був організований молоддю Товариства Українських Студентів-Католиків «Обнова» з м. Івано-Франківська.

 

15 квітня в приміщенні Чортківського Медичного Коледжу відбулася лекція на тему: «Дар життя», яку провели ліцензіати, магістри Богослов’я та Біоетики п. Ігор Бойко, п. Степан Дмитришин та пані Наталя з УКУ м. Льовова. Метою лекції було показати для молоді велику важливість людського життя – життя господарем якого є Бог, а ми, люди є лишень охоронцями, оберігачами Божого дару життя.

Бог наш Небесний Батько творить все з любові, тобто кожна людина є сотвореною з любові, а отже і для любові. Тому людське життя є даром любові, оскільки дар без любові стається просто передаванням якоїсь речі. А дар це подарунок з любові задармо, який не потребує нічого взамін, він є даний просто так з любові.

 

В п’яту неділю великого посту 13 квітня о 15ºº відбулася Хресна Дорога вулицями міста Чорткова, яка була організована міською владою. Благословенням Апостольського Адміністратора о. Дмитра Григорака розпочалася Хресна дорога від найстаршого храму Вознесіння ГНІХ в напрямку до наймолодшого храму – Катедрального Собору Верховних Апостолів Петра і Павла.

8 квітня в приміщені єпархіального управління перед деканами єпархії виступила спільнота АА з Луцька (спільнота Анонімних Алкоголіків), яка поділилася своїм прикладом та власним досвідом, як допомогти узалежненим від алкоголю вирватися з полону зеленого змія. Адже проблема алкоголізму – одна з найстрашніших в історії людства. Зараз важко знайти сім’ю, якої б ця проблема не торкнулася. Всесвітня асоціація лікарів визнала, що алкоголізм – це хвороба, і хвороба, що прогресує. Від неї не можна вилікуватися, але зупинити її розвиток можна. Єдиний порятунок – це повністю припинити пити.

Для того, щоб кинути пити, у даний час існує величезне число різноманітних методів, але за словами наших друзів з Луцька, жодне лікування не допомагає, оскільки знімає тягу до алкоголю лише на деякий час. А головною умовою тверезого життя – це тверезо мислити та спілкуватися з оточуючими і допомогти цьому, власне, покликана програма одужання «12 кроків» Анонімних Алкоголіків (АА).