Служіння для Бога та народу полягає не тільки у священстві чи в монашестві, але кожен із мирян є покликаний до цього служіння – служити вірою і правдою своїм праведним життям та добрим прикладом для людей. Протягом історії церква знає багатьох своїх синів та дочок, які стали, направду, світлом для світу у своєму покликані – мирянського життя. Одним із таких особистостей сучасності є пан доктор габілітований Кароль Клявза професор Люблінського університету, який завітав в серце нашої єпархії на запрошення Апостольського Адміністратора о. Дмитра Григорака, ЧСВВ. В рамках постійної формації священників Бучацької Єпархії пан Клявза прочитав лекції на тему: Еклезіологія  в світлі ІІ Ватиканського Собору.

 

В селі Редодуби Чортківського району невеличка греко-католицька громада під проводом свого пароха о. Андрія Мельника звела прекрасну Церковцю для моління та прослави Всевишнього. Невеличка громада всього в 35 дворів своїми пожертвами та жертовною працею доклала всіх зусиль щоб побудувати храм – храм, який парафіяни носили в своїх серцях, тепер велично стоїть та запрошує всіх до молитви і жертовної любові.
10 серпня Апостольський Адміністратор о. Дмитро Григорак, ЧСВВ у співслужінні пароха о. Андрія Мельника, о. Ярослава Шмадило, о. Євгена Шмадило, о. Володимира Логуша, о. Григорія Канака, о. Ігора Середи та отців римо-католицької і православної громад освятили цю величну святиню, також було посвячено престіл, тетрапод та іншу церковну утвар.

 

Улашківська Чудотворна святиня відома на світ як місце дивовижної Божественної благодаті та численних зцілень. Вона стала популярною ще після впровадження християнства на терени Русі-України, адже тут, у гірській ущелині, на колишньому язичницькому капищі першими ченцями, котрі спершу проживали у печерах, було збудовано храм. Пізніше на горі повстала нова церква і монастир, до яких горнувся християнський люд. З давніх-давен у день св. Предтечі і Хрестителя Господнього Івана до Василіанського монастиря звідусіль прибували тисячі паломників на відпуст, аби визволити з полону гріха свою втомлену душу і втамувати спрагу свого серця та вуст цілющою водою зі святого Улашківського джерела.

 

Перші дні кожного місяця є важливим часом для членів Апостольства молитви –спільноти мирян, які мають особливу набожність до Пресвятого Серця Христового, Непорочного Серця Пречистої Діви Марії, а також регулярно відмовляють таїнства Вервиці. Це згуртування вірних діє уже довгі десятиліття і щоразу поповнюється новими членами, які приймають посвяту і беруть на себе певні зобов’язання. Діяльність Апостольства молитви здійснюється під опікою духовенства. Саме тому 5 липня (у першу суботу місяця) у Катедральному соборі святих Верховних апостолів Петра і Павла відбулося єпархіальне зібрання членів цієї молитовної спільноти.

 

Як важко на душі –
Звернися до Христа,
Звернись до Бога.
Відкрий у серці своїм Божі крила,
В молитві піднесись до Бога.
Живи в любові,
Не втрачай надії,
Будуй для Бога свої мрії,
Даруй для Бога всіх людей.
У тиші ти знаходь любов,
У кожнім слові ти даруй тепло,
В своїх думках
Відкинь усі спокуси.
Твори добро, відкинь все зло,
В житті своїм май Бога,
ВІРУ, НАДІЮ, ЛЮБОВ!!!


Читаємо в Святому Писанні, щоб діти слухались своїх батьків у Господі, щоб шанували батька й матір. Такий приклад вчить того, щоб діти були добрими наслідниками Слова Божого, щоб вони виконували лише волю Отця Небесного, а воля Отця – через земних батьків, священиків та вчителів привести їх до Царства Небесного.

Дуже важливо, щоб діти розуміли, що можна, а що ні, де хороша компанія, а де погана, де добро, а де зло.

Нашим дітям потрібно донести таке розуміння, з ними треба спілкуватись, показувати добрий приклад, вказати, що Бог – це НАЙВАЖЛИВІШЕ В ЖИТТІ. Саме  з такою метою з Івано-Франківська до Мельниці-Подільської прибули молоді сестри-катехитки Анна Авдієвська, Наталія Заліська, Христина Лудчак на чолі з бр. Василем Германюком,  який, доречі, дуже багато зробив і робить для нашої молоді, зокрема, створив Греко-Католицьке Молодіжне Товариство «ЦВІТ».

Один із суттєвих аспектів які відрізняють українську тюрму від колишньої радянської тюрми – це присутність священика на зоні. Кожен із священиків – тюремних капеланів – добровільно присвятили себе тюремному служінню. Ділянки тюремного душпастирювання: служіння ув’язненим у їхніх потребах на території в’язниці; листування з в’язнями для їх катехитичного та харитативного супроводу. На сьогоднішній день в тюрмах проводять релігійно-просвітницьку роботу близько 40 релігійних організацій, зареєстрованих в Україні. Переважно греко-католики, православні, римо-католики та численні християнські деномінації.

Станом на 1 січня 2008 року у сфері діяльності системи КВС перебувало 311 тис. засуджених до різних видів покарань. Відносно 161 тис. засуджених, із яких 8 тис. неповнолітні, виконуються покарання, непов’язані з позбавленням волі: виправні роботи, громадські роботи, звільнення з випробуванням та ін. В установах позбавлення волі знаходиться 149,690 тисяч осіб. Кримінально виконавча система (КВС) включає 182 установи: (32 слідчі ізолятори, 136 виправних колоній, 10 виховних колоній для неповнолітніх, 13 колоній для жінок, 22 виправні центри і 2 медичні і трудові профілакторії).