Протягом століть чудотворне місце в Улашківцях було наділене багатьма відпустами, щоб побожний люд, який сюди численно приходив, міг користати з Божих ласк. В теперішньому часі залишилися наступні відпусти надані церковною владою, які повязані з чудотворними іконами – іконою Пресвятої Богородиці та іконою св.Івана Хрестителя:

І. Богородичні відпусти:

1. Свято Благовіщення ПДМ (25 березня) – наданий в 1737р. митрополитом всієї Руси-України Атаназієм Шептицьким. В цей день відбувається урочиста Божественна Літургія, Молебень до Пресвятої Богородиці та торжествений обхід з чудотворною іконою навколо церкви.

2. Свято Різдва Божої Матері (21 вересня) – наданий з нагоди монастирського храму в 1866р.

25 жовтня 2008р.Б.- Апостольська Пенітенціарія надала Привілей особливої ласки Папського Повного Відпусту та піднесла храм Різдва Божої Матері до гідності Базиліки.

26 жовтня 2008р.Б. Улашківська Базиліка отримала СПОРІДНЕНУ ДУХОВНУ ЄДНІСТЬ з Папською Базилікою Святої Марії Великої (Ліберіанська Базиліка).

Отримати привілей ласки Повного Відпусту можна в Улашківській Базиліці в наступні дні:

  1. На храмове свято Ліберіанської Базиліки, 5 серпня.
  2. Храмове свято Різдва Божої Матері, 21 вересня.
  3. В усі Марійські свята.
  4. Один день в роц, який довільно вибере собі кожний віруючий.
  5. Кожного разу, коли приходить побожна група прочан та бере участь в Богослужіннях.

ІІ. Відпусти з нагоди св. Івана Хрестителя:

1. Свято Різдва св. Івана Хрестителя (7 липня) – наданий церковною владою від початку організації монашого життя, колись він тривав 8 днів, а зараз два дні 6-7 липня. В цей день улашківський монастир протягом багатьох століть громадив великі тисячі прочан до цього чудотворного місця. В теперішній час перед святом відправляється девять днів набоженство до Св.Івана Хрестителя, відбуваються реколекції, молитовні нічні чування під час яких люд Божий користає з духовних наук та численно приступає до Святих Тайн Покаяння та Євхаристії, щоб могти чистим серцем святкувати цей Великий Празник. А 7 липня служиться торжественна Архієрейська Літургія з великою кількістю священиків не лише Бучацької єпархії але і багатьох духовних осіб з інших Єпархій України та з-за її меж при велелюдній участі прочан. Після Святої Літургії відбувається освячення води над цілющим джерелом та Акт віднови хресних обітів

2. Свято Усікновення голови св. Івана Хрестителя (11 вересня).

ІІІ. Також в Улашківцях в кінці ХІХ ст. був наданий відпуст на свято св. свмч. Йосафата (25 листопада). Перед святом відбувається триденне набоженство до Св. Йосафата, а в сам день свята відбуваються молитовні чування та врочиста Літургія.

ІV.1870 р. був відновлений відпуст св. Онуфрія пустинножителя, каплиця якого була розміщенна під наскельною каплицею св.Івана Хрестителя.

Коли була утворена в 2000 р. Бучацька єпархія, то першим єпископом-ординарієм Владикою Іринеєм Біликом в 2001р. було проголошено Улашківський монастир Марійським відпустовим центром Бучацької єпархії УГКЦ, що надало нового потужного поштовху для паломництва до цього чудотворного місця.

В Улашківському монастирі після падіння тоталітарно-комуністичного режиму і свого нового відкриття в 1990 р. і до теперішнього часу ведеться активна пасторальна праця:

  • організовуються відпусти та прощі, на яких збираються тисячі людей;
  • відновилися практики почитання Пресвятої Богородиці, які починаються від свята Благовіщення ПДМ (25 березня) і тривають до свята Покрови ПДМ (14 жовтня), де після врочистої Літургії відбувається Акт посвяти Пречистій Богородиці та віддання себе її заступництву. В місяці травні відбувається кожень день Молебень до Пресвятої Богородиці;
  • проводяться часто реколекції для духовенства і мирян;
  • у 2000 р. в Улашківцях було відкрито Святі Двері з нагоди святого Ювілею – 2000 р. Різдва Христового, де протягом року тисячі людей приступило до Святих Тайн та скористали з наданого відпусту.
  • з 2002 р. тут відбуваються щорічні з’їзди молоді на свято Івана Хрестителя 6-7 липня, де молодь різних конфесій з багатьох єпархій України має нагоду слухати духовні науки, спільно молитися та прославляти Бога, приступити до Святих Тайн Пакаяння та Євхаристії.

Богослужіння відбуваються в Улашківській обителі Отців Василіян в наступні дні:

В звичайні дні Св.Літургія – 8.00 год.

В неділі і Свята Св. Літургія – 10.00 год.

Під час прощ і Відпустів Св.Літургія – 12.00 год.

Аналізуючи душпастирську діяльність у відпустовому місці в Улашківцях, можна однозначно ствердити, що протягом століть тут завжди численно збирався народ, щоб молитися і прославляти Бога та випрошувати для себе потрібних ласк перед Чудотворними іконами – іконою Пресвятої Богородиці та іконою св.Івана Хрестителя, а також завжди в цьому святому місці люд Божий має змогу збагатитися духовними науками та користати з Божих Тайн.

Опис літургійно-пасторального життя у відпустовому чудотворному місці –Улашківський Василіянський монастир https://buchacheparchy.org.ua/ Super User