Як вже повідомлялося, 10 квітня 2010 року спільнота студентів «Обнова» м. Чорткова долучилася до святкування 80-річчя з дня створення Товариства українських студентів-католиків «Обнова», яке проходило у Львові, – місті, яке не може не подобатись! Чим вразив нас Львів? Найперше – одним з своїх символів - Високим замком (так нині називають найвищу у місті гору – 413 м н.р.м.). А ще - тільки йому притаманним гоноровим характером, нескінченними вуличками, витонченою старовинною архітектурою, і разом з тим - сучасністю та європейськістю!

Святкування розпочалося Подячним Молебнем до Богородиці в Соборі Святого Юра, який відслужив Архієпископ Львівський Ігор Возняк. У цьому храмі кожен з нас міг відчути єдність і спільність з Богом і між собою. Бути з Богом – найважливіша річ у нашому житті, і також гасло спільноти «Об’єднати все у Христі» підкреслює це. Після Богослуження всі ми доторкнулися до копії Туринської Плащаниці саме в час, коли християни вітають один одного словами «Христос воскрес!» і ще більше для себе усвідомлюють силу та значення Христового Воскресіння. Ми знаємо, що з Ним також і ми воскреснемо.

Після спільної молитви Обновлян із шести міст України: Львова, Тернополя, Чернівців, Івано-Франківська, Києва та Чорткова, всі учасники продовжили святкування урочистою академією в актовому залі Львівського національного університету ім. І. Франка. Під час академії ми дізналися про історію Товариства,  яке є одним з найстаріших студентських товариств в Україні, адже засноване в березні 1930 року в Львові з благословення Митрополита Андрея Шептицького. Ми дізналися, що першим духівником Товариства був блаженний о. Микола Конрад.

Під час Академії було зачитане привітання для «Обнови» від глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Любомира Гузара.

В сучасній Україні спільнота відновила свою діяльність у 1992 році. Сприяла цьому пані Рома Гайда, яка проживає в США, хоча думкою, серцем і власне справами завжди з Україною, від неї також надійшов привітальний лист.

На неофіційній частині святкової Академії панувала весела, радісна атмосфера.  Товариствами були представлені короткі відео-презентації про діяльність кожної спільноти. Теперішні «Обнови» мають багато спільного, але разом з тим є різні і через цю різноманітність можуть взаємно збагачуватися.  

 Чортківські обновляни залишились в Львові до неділі. Частину спільноти гостинно прийняли сестри Згромадження Сестер Пресвятої Родини. Приємно нас вразила гостинність Сестер, їхня простота та щирість. В неділю сестри розповіли нам про своє Згромадження, про їх діяльність. Найбільше нам запам’яталось їхнє побажання бути «ненормальними», адже «нормальні» люди живуть так, як світ їм пропонує жити  - без Бога, не «обтяжуючи» себе; а  коли людина, особливо молода, глибоко переймається питанням живої віри, то на загал це не прийнято вважати «нормальним» явищем.

Пізніше ми відвідали Личаківське кладовище, де похоронені видатні І.Франко, блаж. М. Чарнецький, М. Шашкевич, С. Крушельницька, В. Івасюк  - люди, які були дані Богом для людей, -  творчість і діяльність яких стала безсмертною.

Ми зуміли побувати ще й на гаївках, що проводила Молодіжна Комісія Львівської Архієпархії в Шевченківському Гаю. Там, крім гаївок, були ще народні ігри, майстер-класи, веселі забави.

Повертаючись додому, ми відвідали с. Унів, де зберігся прекрасний архітектурний комплекс оборонного монастиря Святоуспенської Унівської Лаври. Унікальна історична пам’ятка східного чернецтва Унівська обитель Греко-Католицької Церкви є одним з найдавніших монастирських комплексів України. Найновіші археологічні матеріали засвідчують існування тут монастиря вже з кінця ХІІІ століття. Зцілюючись у  місці, де було збудовано храм Богородиці (1549-1574)  люди стали поширювати звістку про Унів, а ще слово «ун» зі страрослов’янської означає «добрий». 

Кожна з поїздок вириває нас з рутини, несе для подорожуючих нові враження, нові знайомства, а з ними і нові ідеї, одна з яких буде темою засідання, що відбудеться в наступного вівторка. Хочемо більше дізнатись про талановитих українців – блаженного Владику М. Чарнецького, М. Шашкевича, С. Крушельницьку. Бажаючих просимо долучатися!  

Обновляни м. Чорткова

Відгуки про поїздку до Львова:

Задоволена тим, що відвідала місто Львів, у якому відбувалося святкування 80 років заснування ТУСК «Обнова». На мою думку, це – щастя побувати у різних видатних місцях дивовижного та краєвидного міста, відвідати храми, відчути себе справжньою обновлянкою.

Мар’яна

Побувавши з товариством «Обнова» у Львові, я була задоволена. Ця поїздка принесла для нашого товариства багато відкриттів. Ми відвідали історичні місця міста, побували на святкуванні 80 річчя ТУСК «Обнова», дізналися багато нового про наше товариство. Враження – захоплюючі ! Подорож вдалася! Ми відчули себе справжньою спільнотою.

 Світлана

Вражені красою Шевченківського гаю. Також, приємно вразила тепла й душевна гостинність сестер Згромадження сестер Пресвятої Родини, яка нам запам’яталася надовго. Радіємо знайомству й спілкуванню з ними.

Галина

Подорож до Львова була захоплюючою, адже ми, Обновляни, мали унікальну можливість помилуватися красою старовинного Львова. Ми побували у знаменитому Національному Університеті ім. Івана Франка, на Личаківському кладовищі. Найбільшою окрасою поїздки став знаменитий Високий Замок, з якого ми милувалися красою Львова.

Лілія

Після святкування переконана, що в єдності сила «ОБНОВИ»!

Найбільшою радістю стало відвідання спільнотою крипти з мощами Митрополита Андрея Шептицького, нашого засновника, опіку якого відчуває вся «ОБНОВА». Також, вразила Унівська Лавра своїм молитовним духом та красою.

А, ще, поїздка, ще більше здружила наших обновлят.

Роксолана

Ювілейне святкування ТУСК «Обнова» https://buchacheparchy.org.ua/ Super User