Протягом 23-26 грудня Обнова м. Чорткова гостювала в Києві, у дорогих сестер Згромадження Пресвятої Родини. Дякуємо сестричкам за таку чудову та неймовірно теплу гостинність.

Вдячні «обновлята» нашим отцям - о. Андрію Лемчуку та о. Роману Герасиміву, які організували цю незабутню мандрівку та повсякчас підтримують нас духовно.

Київ... який він прекрасний, він зачаровує своїми золотоверхими куполами, чудовими краєвидами.

Наше гостювання у столиці закарбувалося у пам'яті «обновлят» чудовими легендами, поетичними переказами, чудесними архітектурними пам'ятками, християнськими святинями.

Учасники «Обнови» побували в багатьох храмах Києва, зокрема першим під наше пильне око попався Собор Св. Софії. Це справжня перлина мистецтва, символ духовності, який передається від покоління до покоління. Його вивчення тривало дві години, проте ще багато невіданих таємниць ховається у стінах собору. Храм вражає своєю красою, а особливо «Оранта», на створення якої було витрачено тисячі мозаїчних елементів. Існує стародавнє повір'я , що доки ця ікона залишатиметься незруйнованою, доти й існуватиме Київ.

Наступні святині, які ми відвідали були Михайлівський Золотоверхий монастир та Києво - Печерська Лавра - святиня чернецтва. Остання є найбільшим монастирем Східної Європи. Стоїть Лавра на високих берегах Дніпра, а у сонячні дні казково виблискує численними золотими куполами.

Обов'язковим пунктом відвідин під час поїздки був Майдан Незалежності, пройшовши яким, ми немовби заново листали трагічні сторінки минулого року, сторінки, які ще досі нагадують про біль та втрату. Без сумніву, защемило в серці від побаченого та почутого, закарбувалось у пам'ять обличчя героїв «Небесної Сотні». Подорож Києвом та чудові екскурсії організовувала нам п. Тетяна, яка дуже цікаво розповіла про історію Києва, а також тогорічні сторінки смутку, ми дуже вдячні їй за це.

«Обновлята» побували, також, в Воєнному госпіталі, де зіткнулися з реаліями життя, побачили героїв АТО, які ціною життя боролися за незалежність, мир, чисте небо над головою, проте за тих чи інших умов попали на лікарняні ліжка. Вони ж твердять що героями не є. Нам важливо було розділити ті хвилини з ними, побувши поруч.

Допомогла нам зустрітися з воїнами АТО п. Леся, яка працює у госпіталі, і водночас є волонтером, за що, також, висловлюємо їй найщирішу подяку.

Хрещатик - головна вулиця Києва, розташована неподалік від місця, де колись князь Володимир Великий хрестив свою родину й всю Русь, були ми й на Володимирській гірці, на якій знаходиться найстаріший скульптурний пам'ятник Володимиру Великому. Мали змогу милуватися могутнім Дніпром, також побували в Національному музеї. Меморіалі пам'яті жертв гололоморів в Україні, де запалили свічечку пам'яті загиблим. Були ми й на Аскольдовій могилі. Не залишили осторонь Андріївський Собор та Андріївський узвіз.

Здавалося, що Київ ми скрокували вздовж та впоперек, втома брала верх, проте кожен з нас зробив тверду постанову, неодмінно повернутися сюди знову...

 

Андрій Синишин

Учасник ТУСК «Обнова», м. Чорткова

 

Мандруючи Києвськими вулицями (роздуми) https://buchacheparchy.org.ua/ Super User