«В жодній релігії я не зустрів того,
що Сам Бог бере на себе страждання
і цим їх руйнує,
смертю долає смерть».
(о.Клаус Рорер)

Ділення враженнями з конференції "Катехизм для молоді: мій погляд"

Сутність Нової євангелізації в ході конференції була висвітлена о. Тарасом Гремом у порівнянні з терміном «реставрації», спрямованої на відновлення християнських цінностей у суспільстві.

У сучасному глобальному потоці інформації ми не завжди отримуємо інформацію, яка нам життєво необхідна.

 Разом з тим, Христос говорить: «Я — дорога, і правда, і життя. Ніхто не приходить до Отця, якщо не через мене.» (Івана 14:6)

Життєво необхідною є наука Христа для кожної людини і хто по-справжньому пізнав її, - цілком природньо, вже не може ховати це світло.

Проте, іноді тут виникають певні «недотягування», коли той, хто навчає, сам повністю не знає, чого вчить.

Саме Катехизм, як зібрання норм, правд, догматів Католицької Церкви, повинен дати відповіді на життєві питання людей, на те, що турбує молодь у щоденному житті.

Унікальність молоді  - це студентство, яке триває дуже коротко. З іншої сторони, - це час принести плоди своїх вчинків.

Потрібно, щоби молодість була часом, про який «можна розповісти дітям», бо іноді, молодь, отримує все і не знає потім, що з тим всім отриманим робити.

« У сучасному світі, який швидко змінюється, ми ніколи не маємо часу – ні на себе, ні на ближнього, ні на Бога. Щоб людина не згубила себе, їй треба знайти відповідь на питання, хто вона є».

(Блаженніший Святослав Шевчук)

Нова євангелізація не відбудеться без мирян, особливо молоді, оскільки, на своєму місці ми оточені людьми і саме через нас до них може промовити Боже слово.

Слід запам’ятати, що без переображення власного серця, я нікому нічого не можу сказати. Не  можливо когось змусити любити, чи сказати: «завтра будемо виконувати всі Божі заповіді». Між людьми не може виникнути співчуття, взаєморозуміння, коли сприймаємо інших лише технічно, поверхнево. Ніщо не зможе замінити живого слова і контакту, особистого життєвого прикладу.

«Якби я говорив мовами людськими й ангельськими, але не мав любови, я був би, немов мідь бриняча, або кимбал звучний. (Ап. – 1 Кор. 13,1).

Звідси – спосіб нової євангелізації – від серця до серця.

Християнство – не абстрактна релігія, а конкретна. Віра – це не «дозвіл на існування» Бога, а прийняття в своє життя, як Творця і люблячого Батька.

«Віра в Ісуса Христа – це завжди камінь спотикання, це не жарт». Папа Франциск попросив молодь ніколи не «розбавляти» цю віру і не робити з неї «коктейлю».

 Це віра в Ісуса Христа, Який став людиною і віддав Своє життя за нас. Про це треба говорити на весь голос.

Нелогічним назвемо вчинок людини, яка володіє скарбом, але міняє його на скляні, привабливі назовні, але дешеві прикраси. Так робить людина, яка не пізнавши глибини своєї віри, вчення Євангелія, св. Отців Церкви, женеться за сумішшю релігій, або потрапляє у кола сект, навіть не здогадуючись, що втратила «свій скарб».

Тут постає актуальність потреби у Катехизмі для молоді, як тієї, що є в Церкві так і тієї, що поза нею.

Одним із шляхів вирішення проблем у вірі оцерковленої молоді, учасники конференції назвали самоосвіту, самостійне пізнання правд віри, що дає змогу катехизувати інших і доносити до них потребу в читанні та розумінні Катехизму.

 

Наталя Козопас, Голова ЛО ТУСК "Обнова", підсумовуючи працю, сказала, що "одним з найкращих плодів цієї конференції було б те, якби кожен, опісля, взяв до рук Катехизм "Христос – наша Пасха" і почав його щоденно читати".

Рома Гайда (Голова Українського Патріярхального Товариства (США), голова редакційної ради журналу «Патріярхат», Активний діяч мирянського руху УГКЦ) закликала молодь: «освячувати час у сьогоденні, оптимально використовувати свій інтелектуальний потенціал та зростати у знанні віри».

Конференція "Катехизм для молоді: мій погляд" відбулася в рамках VII З'їзду Федерації українських католицьких академічних і студентських товариств "Обнова".

Хочеться подякувати Богу за можливість участі в конференції і побажати всім учасникам, щоб отримані знання могли бути втілені в щоденне життя з Богом. 

Обновлята м. Чорткова

Хто, як не ми?! Коли, як не зараз?! https://buchacheparchy.org.ua/ Super User