Молебень на лемківській «Ватрі нескорених» у м. Монастириська

17 серпня 2024 р. Б. Преосвященний Владика Дмитро Григорак,ЧСВВ – Єпарх Бучацький взяв участь у вшануванні 80-х роковин початку депортації українців з Лемківщини, Підляшшя та Любачівщини. Цьогоріч Всеукраїнський фестиваль лемківської культури, який проводився з цієї нагоди мав назву «Ватра нескорених».

Вже традиційно захід розпочався із урочистого відкриття та спільної молитви. Біля лемківської каплиці в урочищі Бичова на Монастирищині Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ та запрошене духовенство відслужили Молебень в часі нападу ворогів. Спільне виконання духовного гімну «Боже великий, єдиний» завершило короткі молитовні чування. Звертаючись до присутніх Владика Дмитро промовив: «Хто сильний духом, той сильний вірою в Бога. Він є любов,  а любов неможлива без свободи. Тому переселені народи добре знають, що таке любов. Важка доля переселенців, яка спіткала людей в післявоєнні роки зміцнила їхню віру і дала нагоду краще пізнати Бога. Ці важкі часи повторюються, бо і сьогодні є вже вимушені переселенці, які знову переживають ті самі емоції, які переживали ваші предки. Тільки віра в Бога давала силу вижити – і в тій часи і зараз. Корінь роду лемків у їхній глибокій вірі в Бога». 

Опісля молитви Преосвященний Владика разом з духовенством, представниками влади та усіма охочими переглянули концертну програму кращих зразків лемківської культури.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Молебень на лемківській «Ватрі нескорених» у м. Монастириська https://buchacheparchy.org.ua/images/2024/31082401/008.jpg#joomlaImage://local-images/2024/31082401/008.jpg?width=1152&height=768 Super User