Архиєрейська Божественна Літургія в Першу Неділю Великого Посту

24 березня 2024 р. Б. в 1-шу Неділю Великого Посту, Православ’я та день Передсвяття Благовіщення Пресвятої Богородиці Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький очолив Архиєрейську Божественну Літургію в Катедральному Соборі св. верх. апп. Петра і Павла.

Недільне Богослужіння зібрало в храмі велику кількість людей, які складаючи свої молитовні прохання, розділили урочистість сьогоднішнього свята. 

Після прочитання недільного Євангеліє, Преосвященний Владика Дмитро виголосив проповідь, в якій розкрив теми почитання ікон та змісту євангельського уривку. «Сьогодні ми чуємо Євангеліє від Івана про покликання апостолів. Людина завжди прагне Бога – це певна ознака сутності людини. Потребою душі кожної людини є бачити і розуміти Бога. Прикладом духовного бачення Бога є Натанаїл. Видіння Натанаїла під смоковницею було відомо тільки йому і Богу. Це сокровенний момент особистого досвіду спілкування з Богом», - говорить Владика. Далі Архиєрей продовжує роздумувати над Божою природою і упадком людини. «В момент смерті Бога на хресті завіса в храмі роздерлася на дві частини. Це символ величі Божої. Бог визволяє нас з того становище в яке ми входимо. Прикладом цього є притча про блудного сина, яка відкриває нам приклад любові», - завершує думку Владика Дмитро.

Звертаючись до змісту Неділі Православ’я, яка присвячена християнському почитанню ікон, Владика Дмитро занурюється в історичні аспекти становлення почитання ікон. «Був період в історії християнства, коли знищували ікони. Це була епоха іконоборства. Сьомий Вселенський Собор в Нікеї встановив чіткі правила почитання ікон. Сьогодні ми маємо велике різноманіття ікон, які мають приводити нас до спасіння. Ікона не є Богом. Вона має нас лише єднати з тим, хто на ній зображений. Ікона має зміцнювати нашу віру», говорить Архиєрей.

Під час Архиєрейської Божественної Літургії відбулися дияконські свячення піддиякона Володимира Чубатого, випускника Тернопільської духовної семінарії ім. Й. Сліпого. 

На завершення Богослужіння всі спільно помолилися за Україну, Преосвященний Владика привітав нововисвяченого диякона Володимира та відбувся Чин освячення ікон.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Архиєрейська Божественна Літургія в Першу Неділю Великого Посту https://buchacheparchy.org.ua/images/2024/26032401/010.jpg#joomlaImage://local-images/2024/26032401/010.jpg?width=1024&height=768 Super User