Йорданські Богослужіння в Катедральному Соборі м. Чорткова

6 січня 2024 р. Б. Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький очолив Богослужіння з нагоди світлого свята Богоявлення Господнього в Катедральному Соборі св. верх. апп. Петра і Павла.

Велике християнське свято Хрещення Господнього зібрало в храмі багатьох вірних, які прийшли  цього дня з особливими молитовними проханнями. Богослужіння розпочалися із Великого Повечір’я з Литією, яке традиційно служиться в день цього великого свята. Глибокі псалми і стихири цієї відправи наштовхують на роздуми про значення празника, постаті святого Івана Хрестителя та явлення Пресвятої Трійці.

Роздумуючи над значенням події хрещення Ісуса Христа Преосвященний Владика Дмитро звернувся до аналізу значення і розуміння християнином приходу Сина Божого на світ. Владика говорить: «Свято Богоявлення є одним із центральних свят церковного року. Господь приходить на Йордан, щоб охреститися від Івана і тим показує свою людську природу. Іванове Хрещення – це Хрещення покаянням. Навіть не маючи жодного гріха, Господь приймає Іванове Хрещення, сповняючи задум Божий. Бог об’явив себе як Трійця, показуючи людині величі і могутність, тим самим, запевняючи її в безмежній любові. В Хрещенні ми приймаємо спосіб жертвенної любові. В історії Церкви не бракує людей, які палали такою любов’ю. Молімося, щоб Господь нас перемінив, щоб навчив любити по-справжньому. Щоб, через тих синів, яких він вибрав, зміг творити великі справи милосердя. Молімося, щоб Бог дав нам силу все витерпіти, щоб дав нам духа любові, який рятує цілий світ».

Після Архиєрейської Божественної Літургії відбувся Чин Великого Водосвяття біля Ювілейного Хреста на подвір’ї Катедрального Собору. Усі присутні мали змогу освятити воду і принести її у свої домівки, сповіщаючи про велику тайну Богоявлення Господнього.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Йорданські Богослужіння в Катедральному Соборі м. Чорткова https://buchacheparchy.org.ua/images/2024/120124/011.jpg#joomlaImage://local-images/2024/120124/011.jpg?width=1024&height=768 Super User