«Первомученик Стефан був першою людиною після Христа, яка просила прощення для своїх вбивців», - Владика Дмитро

Владика Дмитро на свято Первомученика Степана 27 грудня 2023 р. Б. очолив Архиєрейську Божественну Літургію у храмі Преображення Господнього при монастирі отців Василіян в м. Чорткові у співслужінні отців з Бучацького та Улашківського монастирів.

Звертаючись до вірних, єпископ розповів: «Первісна Церква Христова, попри переслідування, росла і розвивалася. Спільноти християн на чолі з апостолами, проповідували Слово Боже вповні та чинили благодійні справи. Стефан, бувши вже дияконом, чинив добрі справи та мав великий дар Божий — голосити Євангеліє, його проповіді були сповнені сили Святого Духа. Він привертав людей до Церкви Христової й за те юдеї хотіли його вбити, використовуючи фальшивих свідків».

Далі проповідник продовжив: «Хоч обличчя Стефана світилося, як ангела, але його вивели за місто і каменували. Стефан був першою людиною після Христа, яка просила прощення для своїх вбивців. «Молитвою за своїх ворогів первомученик Стефан приніс Богові більшу жертву ніж сама смерть», - казав Григорій Назіян. Зауважуємо три паралелі між Ісусом і мучеником Стефаном, які вирізняють його з поміж інших святих. Перша - це як Ісуса засудив синедріон несправедливо, так само і Стефана. Друга проявляється у вірності проповіді Євангелія до кінця. І третя паралель - це молитва: «Господи, не постав їм цього за гріх». Проживаючи час війни, нам важко збагнути, як любити ворогів. Підказку дає Фатімська Богородиця, яка казала молитись за навернення Росії. Молімось до наших мучеників та ісповідників віри за тих, які зараз в окупації, в полоні, зокрема за наших отців редемптористів — отця Івана Левицького та отця Богдана Гелети, а також за тих, хто зараз терпить переслідування за Слово Боже по всьому світі. Хай Господь буде прославлений в нашому народі й у всіх тих, хто терпить за віру Христову!», - завершив єпископ.

Після Святої Літургії ігумен о. Іриней Бабінець ЧСВВ, подякував Владиці Дмитру, співбратам у монашестві, сестрам — монахиням Згромадження Пресвятої Родини, Сестрам Служебницям Непорочної Діви Марії, Сестрам Мироносицям, всім вірним за спільну молитву у їхньому храмі.

На завершення діти, які відвідують катехитичне навчання при парафії отців Василіян, та діти з будинку сімейного типу «Введення в храм Пресвятої Богородиці» майстерно представили для всіх присутніх вертепне дійство «Дорога до Вифлеєму» та отримали з рук єпископа солодощі.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

«Первомученик Стефан був першою людиною після Христа, яка просила прощення для своїх вбивців», - Владика Дмит https://buchacheparchy.org.ua/images/2023/30122301/006.jpg#joomlaImage://local-images/2023/30122301/006.jpg?width=1160&height=768 Super User