«Чи я йду за Христом, чи втікаю?», - владика Димитро

З нагоди свята Великомученика Дмитра 26 жовтня 2023р. Б., у Катедральному Соборі Верховних Апостолів Петра і Павла Владика Дмитро, у співслужінні священнослужителів Бучацької єпархії УГКЦ, очолив Архиєрейську Святу Літургію.

Підчас проповіді єпископ, роздумуючи над життям святого Димитрія, сказав: «Свідоцтво перших мучеників каже кожному із нас, що життя не має кінця, а смерть є тільки для тіла. Вони помирали за життя вічне. Це був час утвердження віри Христової у світі. Ми  теж є запрошені  свідчити Бога. Коли є свідоцтво віри, то мусить бути й терпіння. Ми робимо вибір і тоді обов'язково є наражені на опір світу цього».

Далі проповідник продовжив: «Святого Димитрія запрошували жити правилами того світу, поклонятися поганським божкам. Але він проміняв прихильність імператора на прихильність і любов Божу. Щоб бути свідком, треба мати мужність. Всі святі були, у свій час, переслідувані, кажуть богослови. Святий той, хто терпить. Святий Альфонс каже, що якщо ти не готовий йти на переслідування, то не готовий йти за Христом».

«Чи ми готові до насмішок, цькування, наприклад: бути вигнаними з роботи, заради Христа? Кого я вибираю, - прихильність людей, чи прихильність Бога? Цей час війни, який ми переживаємо, поставив нас всіх на місця. Небезпека є над всіма. Коли йдемо захищати нашу Україну, це і є нашою святістю, нормальністю, це є нашою вірою. Господь каже: «Я переміг світ». Який є мій вибір? Чи йду за Христом, чи втікаю?», - із такими питаннями,  роздумами єпископ завершив свою промову до вірних.

Перед і після Святої Літургії Владику Дмитра вітали з іменинами. Вже традиційно, перед дверима храму, архиєрея - іменинника вітали викладачі, студентський хор Чортківського Педагогічного Коледжу ім. О. Барвінського на чолі з директором п. Романом Пахолком, який наголосив , що владика Дмитро є головним просвітянином у нашому краю, бо своєю турботою про ближніх, про знедолених, а зокрема про осіб внутрішньо переміщених, є потягаючим прикладом для нас усіх. Від імені митрополита Тернопільсько- Зборівського Архиєпархії УГКЦ, Василія Семенюка з привітальним словом до архирастиря звернувся митрофоний протоієрей Андрій Говера, синкел у справах мирян.

Відтак вітали єпископа парафіяни Катедрального храму Верховних Апостолів Петра і Павла на чолі з парохом о. Андрієм Лемчуком, протосинкел Бучацької єпархії митрофоний протоієрей Володимир Заболотний, семінаристи Тернопільської та Івано-Франківської духовних семінарій, студенти ЧДКА ім. свщм. Г. Хомишина, представники монаших та молитовних спільнот, рух «Подружні зустрічі», діти з Дому милосердя та сиротинця «Введення в Храм Пресвятої Богородиці», родина та друзі.

Владика всім побажав святості та разом з усіма помолився за перемогу та наших захисників.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

«Чи я йду за Христом, чи втікаю?», - владика Дмитро https://buchacheparchy.org.ua/images/2023/30102301/009.jpg#joomlaImage://local-images/2023/30102301/009.jpg?width=1024&height=768 Super User