Відпустові святкування в Мукачівському монастирі св. Миколая ЧСВВ

16 липня 2023 р. Б., в 6-ту Неділю по Зісланні Святого Духа, Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький взяв участь у відпустових святкуваннях з нагоди празника Мукачівської Божої Матері, які відбувалися в Мукачівському монастирі св. Миколая Чину святого Василія Великого.

Мукачівський монастир – духовна перлина Закарпаття, яка на великі свята і відпусти збирає багато вірних. До ікони Мукачівської Пресвятої Богородиці вони приносять свої прохання і молитви, які спільно з братією монастиря возносяться у небо в очікуванні допомоги і заступництва Пресвятої Богородиці.

Святкування празника Мукачівської Матері Божої напередодні розпочалося служінням Великої Вечірні з Литією та співаною Вервицею,  а у неділю продовжилося Архиєрейською Божественною Літургією, яку співслужили два Архиєреї: Преосвященний Владика Ніл Лущак, Адміністратор Мукачівської Греко-Католицької Єпархії та Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький, а також Протоігумен Провінції Святого Миколая о. Франциск Онисько ЧСВВ, ігумен монастиря о. Лука Буняк, ЧСВВ, отці Василіяни та гості у пресвітерському чині.

В часі проповіді до присутніх промовив Преосвященний Владика Дмитро Григорак: «Сьогодні, слухаючи Святе Євангеліє, ми згадуємо Марту і Марію. Такі різні особи біблійної історії,  але такі повчальні їхні вчинки і слова. Згадаймо також  і  Марію, яка стояла, слухала і молилася, бачачи смерть свого сина. Отримавши благословення свого вмираючого Сина вона опікується, нами підказує, попереджає, піклується про нас. Пресвята Богородиця промовляє до нас сьогодні через  Мукачівську ікону, яка має цікаву історію. В ній поєднується східна і західна культура. Але крім мистецької  і естетичної цінності ця ікона має велику духовну цінність». 

Згадуючи постать святого Йосафата Кунцевича, 400-ліття мученицької смерті якого ми вшановуємо протягом 2023 року, Владика промовив: «Вшановуючи пам’ять священномученика Йосафата, пригадаймо його духовний подвиг, його стійкість у вірі до останнього подиху. Він прощав і благословляв своїх убивць в останній хвилині життя. Прощення – це дар від Бога, який допомагає людині стати вільною. Тож прощаймо і ми, як би важко нам не було. Господь винагородить нас за це, бо і Він прощав своїх ворогів і благословляв їх. Чинімо і ми це за прикладом нашого Господа і святого Йосафата»

Святкування завершилися спільними подяками та молитвою перед Мукачівською іконою Божої Матері за мир  і спокій в Україні.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Відпустові святкування в Мукачівському монастирі св. Миколая ЧСВВ https://buchacheparchy.org.ua/images/2023/190723/001.jpg#joomlaImage://local-images/2023/190723/001.jpg?width=1224&height=768 Super User