Храмовий празник в Катедральному Соборі м. Чорткова

12 липня 2023 р. Б., в день молитовної пам’яті святих і славних, всехвальних апостолів Петра і Павла, Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Єпарх Бучацький очолив Архиєрейську Божественну Літургію в Катедральному Соборі м. Чорткова з нагоди храмового празника.

 В цей день храм випромінював молитовну благодать, адже урочистість свята зібрала багатьох вірних, представників влади, численне духовенство з різних куточків Бучацької Єпархії. По-особливому Катедра вітала єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії Преосвященного Владику Теодора Мартинюка, який прибув для спільної молитви і участі в духовному торжестві.

 Після благовістування Святого Євангелія, зі словом духовної науки до вірних звернувся Преосвященний Владика Теодор Мартинюк. Аналізуючи євангельський уривок, Архиєрей зупиняється на важливій проблемі духовного зросту людини, місця Бога в її житті. Владика говорить: «Хто є Бог для мене? У певному моменті нашого життя ми досвідчуємо, що ми не є самодостатніми, адже у кожній хвилині нашого життя нас супроводжує багато проблем,  тілесних і душевних немочей, які не підвладні людині. Апостол Павло у посланні до коринтян говорить сьогодні про неміч. Якщо у своєму земному житті ми не є самодостатніми, то як тоді подбати про наше вічне життя? Людина сама себе спасти не може. Наш народ віками повторював приказку: «Без Бога ні до порога». Без Бога ми не можемо бути ні тут на землі, ні в небі». 

Далі Владика пригадує старозавітню історію із Книги Хронік, в якій описано боротьбу юдейського народу,  царем якого був Єзекія, проти ассирійського царя Санхериба. Чудесне врятування юдейського народу від нападу чужоплеменників показує велич і могутність Бога. Ця історія засвідчує, що надія на Бога супроводжує людину в найважчих обставинах життя. Владика Теодор продовжує: «В той час, коли вже немає іншої надії, Бог робить дивні чуда, бо наповнює людину любов’ю, силою, надією, і тоді замість людської слабкості приходить досвід Божої присутності і сили. Нехай кожен з нас досвідчить, що  Бог є Спасителем кожної сім’ї, народу і України».

Після завершення Божественної Літургії до вірних звернувся Преосвященний Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ із найщирішими словами привітань для військових, представників влади, священників Катедрального Собору, спільнот та усіх вірних, які прибули на свято. Взаємні привітання лунали з уст Преосвященного Владики Теодора Мартинюка, який передав молитовні привітання від Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського Василя Семенюка, який духовно єднався із присутніми. Також було зачитано подячну грамоту для полковника Миколи Сандула, в особі якого Владика уділив своє архиєрейське благословення усім військовим. 

З нагоди храмового празника подячні грамоти були вручені меценатам: Градовому В. С., Градовому В. В., Вислоцькому В. М., Данилишину С. Г., Фрич О. І., Войцишину О. І., Шкабару Є. М., Дудар Т. В., Гундзик М. В., Макотерському Ю. Ф. прорабу будівництва Греньківу Р. І.  які долучилися до відновлення і розбудови Катедрального Собору. 

Після численних многаліть і взаємних привітань усі вірні процесійно вийшли на подвір’я, де було звершено Чин водосвяття і окроплено усіх присутніх свяченою водою.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Храмовий празник в Катедральному Соборі м. Чорткова https://buchacheparchy.org.ua/images/2023/120723/046.jpg#joomlaImage://local-images/2023/120723/046.jpg?width=1024&height=768 Super User