ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ ВЛАДИКИ ДМИТРА ГРИГОРАКА НА 2023 РІК БОЖИЙ

Всесвітлішим, всечеснішим і преподобним отцям, преподобним монахам і монахиням, дорогим братам і сестрам Бучацької єпархії.

«З нами Бог, розумійте, народи»
(Воскресна утрення)

Христос Воскрес!

Господь Воскрес. Порожній гріб, згорнута плащаниця, слова Ангела: «Ви шукаєте Ісуса Назарянина, розп'ятого. Він воскрес, його нема тут» (Мр. 16:6). Цю новину підхопили Його учні і до нині та й до кінця віків буде голосити її Церква по всьому світу.

Євангеліє Ісуса Христа – Сина Божого і Сина Людського триває! Він продовжує проповідувати Добру Новину про Царство Боже, правду про Бога і людину, продовжує зціляти, бісів виганяти, виявляти тайне і явне зло і давати силу боротися і перемагати. Господь продовжує діяти в Своїй Церкві, яка є Його таїнственним тілом.

Ми прославляємо Воскреслого Господа, переможця смерті і всякого зла, який своїми стражданнями і смертю відкрив двері Неба для всіх людей. Його переможний вигук «Звершилося!» був кличем перемоги, що знаменував кульмінацію у боротьбі за спасіння людського роду.

Своїми стражданнями і воскресінням Господь прагне об’явити і помогти людству знайти обличчя Бога – справжнього Бога, не ідола, не божка, вигідного і зручного, який потурає гріхам і бажанням людським, але Бога Живого, який говорить правду і помагає людині знайти саму себе справжню – знайти образ і подобу Бога в собі. Але це залежить не лише від Бога, а й від вибору людини. На жаль, не всі увірували в справжнього Бога і не прийняли Євангеліє у своє життя. Багато людей продовжують йти дорогою загибелі і не приймати спасіння, здобуте для них дорогою ціною: стражданнями, кров’ю і смертю Спасителя. Тому, хоч Двері Неба відкриті, історія спасіння триває, бо Бог «хоче, щоб усі люди спасалися і прийшли до пізнання істини» (1 Тим. 2:4-5).

В нашу епоху боротьба за спасіння людей загострилася – проповідь Євангелія обмежується рамками толерантності до гріха, що підриває основи християнської віри і релігії як такої. Метою релігії є поєднання людини з Богом і усунення перешкод, найбільшою з якої є гріх. Без виявлення і усунення гріха, без «Покайтесь, бо наблизилося Небесне Царство!» (1 Мт. 3:2), проповідь Євангелія не має сенсу.

Сьогодні проблема виявлення гріха постала дуже гостро. Аморальність, розпущеність, розгнузданість, збочення та інші моральні релікти вважаються нормальною поведінкою, критика цього зла, а тим більше заклик до покаяння тих, хто впав в тяжкі гріхи, забороняється. Продовжує просуватися, попри протести Церков і суспільства, гендерна ідеологія. Особливо болюче, що елементи цієї ідеології вже впроваджуються в освіті, чим отруюють свідомість, калічать психіку і наносять непоправну шкоду нашим дітям. Постулати гендерної ідеології вводяться в закони нашої держави. І це робиться в час, коли Україна стікає кров’ю, коли вся увага суспільства звернена на допомогу фронту, коли наші хлопці просять про молитву – ні про що так не просять, як про молитву! Вони добре знають силу молитви і на власному досвіді переконалися, що Бог реально присутній і допомагає вийти з найкритичніших ситуацій.

Нечесно, аморально і неприйнятно є приймати закони, які зневажають заповіді Бога, до якого вся Україна молиться за наших воїнів, в якого просить Його заступництва і помочі вистояти і перемогти жорстокого ворога. Що ж, в такий час живемо, коли мусимо відстояти не лише територію, а й нашу душу і віру Христову, яка є фундаментом нашої стійкості, живучості та існування нас як народу впродовж віків.

Перед лицем грізних викликів Україна не зламалася, не впала духом, Україна молиться, єднається з Богом і впевнена у своїй перемозі. Зараз час нашої Голгофи. Україна щодня втрачає життя десятків і сотень своїх синів і дочок. Ворог хоче стерти з лиця землі наше ім’я, як колись вороги Христа хотіли віддати забуттю Його ім’я. Господь терпів, бо любив. Ми терпимо, бо любимо. Господь вперше в історії  надав високий сенс стражданням і навіть смерті. Його страждання і смерть є спасительними для всього людства. І якщо ми жертвуємо Богові наші страждання і долучаємо їх до страстей Христових, то беремо участь у перемозі Господа над всяким злом. 

Серед терпіннь, страждань, смертей, серед безперестанної боротьби за своє існування і права бути собою, воскресає нова Україна.

Нова Україна – яка вона? Є різні візії України після перемоги. Це нові сучасні будівлі, автобани, високий рівень добробуту, культура відносин, сильна армія, потужна економіка, усунення з усіх сфер суспільного життя корупції і багато інших важливих речей. Але Україна буде такою, якими будуть її люди, бо Україна – це найперше ми, кожен з нас. Що найважливішим має бути для кожного з нас у будівництві нової України? Є багато пропозицій. Що говорять моральні авторитети людства? Для Папи Венедикта XVI найважливішим в житті людини є зустріч з Христом. «Коли ви вступаєте в дружбу з Богом, усе у вашому житті починає змінюватися. Коли ви пізнаєте Його ближче, ви бажаєте відобразити щось із Його безмежної доброти у своєму власному житті». Папа наголошує, що важливим є підтримувати постійні стосунки з Богом, бо стосунки вмирають, якщо їх не підтримувати. Вмирають стосунки - вмирає любов. Тоді виникає питання: яка Воля Божа для України? В чому покликання України? Чи Бог зробив відомим наше ім’я всьому світові лише для перемоги над агресором? Чи для чогось ще? Можливо, Боже Провидіння бачить Україну не лише житницею світу, а й духовною житницею, через яку Бог хоче дати людству приклад життя в єдності з Богом і згідно Його заповідей? Ми не знаємо всіх планів Божих, але бачимо, що Господь веде нас своєю потужною правицею. Ми – в Його всемогутній батьківській руці, але від нас залежить, чи довіримося і віддамося повністю під Його провід. Вибір, як завжди, за нами. І від цього вибору залежить наше майбутнє – майбутнє України. Цього вибору не уникнути. Вибір покладає на нас велику відповідальність перед Богом і перед пам’яттю мільйонів наших братів і сестер, які страждали і віддали своє життя саме за нову Україну! Отець Піо сказав у свій час дуже важливі слова для нас: «Треба бути сильним, щоб стати великим, і це наш обов’язок. Життя - це боротьба, від якої неможливо відмовитися і в якій мусимо лише перемогти».

Хай станеться Воскресіння нової України! Як воскреслий Христос отримав нове духовне тіло, не піддане смерті, так і Україна хай стане новим Божим народом, на якому Господь прославить своє ім’я!

Вітаю всіх з Воскресінням Христовим, а найперше наших дорогих захисників і захисниць. Хай береже їх Бог і веде всіх нас до Перемоги!

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

† Дмитро Григорак, ЧСВВ
Єпарх Бучацький

Дано в Катедральному Соборі Верховних Апостолів Петра і Павла,
у день Входу Господнього в Єрусалим, 9 квітня 2023 року Божого

ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ ВЛАДИКИ ДМИТРА ГРИГОРАКА НА 2023 РІК БОЖИЙ https://buchacheparchy.org.ua/images/2021/16092105.jpg#joomlaImage://local-images/2021/16092105.jpg?width=563&height=750 Super User