Презентація книги «Парох, процедура його усунення та перенесення» відбулася у Бучацькій єпархії УГКЦ

Презентація монографії - синтезу двох докторських дисертацій - на тематику церковного права «Парох, процедура його усунення та перенесення» авторства д-ра о. Андрія Євчука та д-ра о. Олега Цимбалюка, відбулася у єпархіальному управлінні Бучацької єпархії УГКЦ 10 квітня 2023 р. Б..

Автор книги, о. Андрій Євчук, який є вихідцем із с. Базар, що на Чортківщині, а сьогодні є секретарем Апостольської Нунціатури в Демократичній Республіці Конго,  поділився зі священниками єпархії, отцями-протопресвітерами, студентами ЧДКА ім. Єпископа Г. Хомишина  головними думками, висвітленими у праці. Передмову до книги написав владика Теодор Мартинюк, єпископ-помічник Тернопільського-Зборівський, професор Папського Східного Інституту в Римі. Модератором зустрічі був отець-мітрат В. Заболотний, протосинкел Бучацької єпархії УГКЦ.

Презентуючи згадану монографію, автор акцентував увагу на поняттях парафії, пароха згідно канонічного права, хто має право іменувати пароха, права та обов'язки пароха, права й обов'язки усуненого чи перенесеного пароха.

"Все служіння пароха має відбуватися через призму найголовнішого принципу salus animarum - заради спасіння людських душ, тому що salus animarum suprema l’ex est - спасіння людських душ є найвищим пріоритетом. Як написав Владика Теодор Мартиняк у вступному слові до цієї монографії, бажанням авторів є, - щоб ця книга стала практичним порадником для священників і єпископів. Так, насправді, і є. Дана тематика зародилася від початку мого навчання, вона була викликана і потребами, і проблемами, які були. Тема є  дуже актуальною, єпископи та священники нетільки з України, з якими ми говорили, також підтримували цю ідею, тому нам самим стало цікаво глибше досліджувати цю тематику", - зауважив автор.

Під час обговорення книги присутні виявили зацікавленість дізнатися про дипломатичне служіння о. Андрія Євчука в Апостольких Нунціатурах. Священник розповів про своє теперішнє  служіння у Демократичній республіці Конго, про особливості місцевих традицій і культури які також відображаються у житті церкви.

На завершення зустрічі Владика Димитрій, побажав усім діяти не тільки згідного канонічного кодексу, а найперше кодексу нашого сумління, яке кожному подарував сам Господь. Єпарх Бучацький  щиро подякував отцю доктору А. Євчуку та побажав і надалі довіряти Божому Провидінню щодо свого покликання у священстві, бути добрим дипломатом для добра Христової Церкви, батькам за добре християнське виховання сина, за батьківську молитву, яка має велику силу і благословення та усім присутнім.

Усі кошти від реалізації цієї книги будуть направлені на реабілітацію поранених військових та людей, які постраждали від війни.

Пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ

Презентація книги «Парох, процедура його усунення та перенесення» відбулася у Бучацькій єпархії УГКЦ https://buchacheparchy.org.ua/images/2023/110423/006.jpg#joomlaImage://local-images/2023/110423/006.jpg?width=1280&height=631 Super User