«Ми плачемо вашими сльозами, і ваша пролита кров є нашою кров’ю»: представники УГКЦ з усього світу під час ІІІ сесії Всецерковного форуму розповіли про солідарність з Україною

11 березня 2023 року другим засіданням закінчилася ІІІ сесія Всецерковного форуму Української Греко-Католицької Церкви у форматі онлайн. У зустрічі взяли участь понад 130 делегатів разом зі своїми єпископами з усього світу.

Зокрема у форумі взяли участь і делегати від Бучацької єпархії на чолі з правлячим Архиєреєм, владикою Дмитром Григораком, ЧСВВ.

Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, привітавши делегатів, пригадав, що під час першої зустрічі ІІІ сесії форуму, що відбулася 4 березня 2023 р. Б., учасники прослухали презентації про душпастирський план УГКЦ до 2030 року та душпастирську програму зцілення ран війни. Відтак делегати окремих єпархій з України — Самбірсько-Дрогобицької, Стрийської, Сокальсько-Жовківської, Бучацької та Коломийської — ділилися досвідом душпастирської праці за час повномасштабної війни в Україні.

Сьогодні, за словами Блаженнішого Святослава, «прозвучало ехо болю України в різних куточках нашої Церкви, на різних континентах земної кулі». Адже досвідом душпастирської праці ділилися делегати з єпархій із різних куточків світу — Вроцлавсько-Кошалінської, Ольштинсько-Гданської, Прудентопольської, Едмонтонської, Торонтонської, Саскатунської, Нью-Вестмінстерської, Чиказької, Пармської і Стемфордської, а також із Пасторально-міграційного відділу УГКЦ.

«Дякую за ваше свідчення єдності з Україною. Ваші слова про те, що ви плачете нашими сльозами, а кров, пролита в Україні, є вашою кров’ю, стануть свідченням єдності нашої Церкви в час війни, зокрема під час нашого Форуму. Це — гасло, яке можна викарбувати на фасаді наших церков», — ствердив Отець і Глава УГКЦ у відповідь на свідчення делегатів.

Владика Степан Сус, представляючи Пасторально-міграційний відділ, поінформував, що відділ охоплює понад 60 священників і багатьох вірних, які живуть у 18 країнах світу. На сьогодні, він перебуває на Кіпрі, де до спільноти 5 тисяч українських греко-католиків додалося ще майже 20 тисяч біженців, які, прибувши на сюди, відкрили для себе три наші парафіяльні спільноти.

Наприкінець Блаженніший Святослав подякував усім делегатам за те, що мали терпеливість і час слухати, як б’ється зболене серце України, українського народу і нашої Церкви.

«Ці два вечори були особливим простором зцілення. Адже що потрібно для зцілення? Треба бути разом і мати можливість вилити перед кимось свій біль. Це були вечори загоювання ран війни, — наголосив Патріарх і додав: — Прошу, донесіть нашу спільну вдячність до тих громад, які ви представляли під час Форуму. Я переконаний, що ті внутрішні сили, які ми відкриваємо у просторі єднання нашої світової громади, нашої глобальної Церкви, є запорукою того, що ми непереможні».

«Україна була, є і буде. Наша Церква була, є і буде душею України, її народу. Дякую за ваше свідчення, за почуття, які ви тут вилили, за ваші емоції, за ту колосальну працю, яку зробили і робите. Ми віримо, що життя сильніше за смерть, а правда завжди перемагає. Перемога України кується на наших очах», — ствердив Глава УГКЦ.

За матеріалами департаменту інформації УГКЦ

«Ми плачемо вашими сльозами, і ваша пролита кров є нашою кров’ю»: представники УГКЦ з усього світу під час ІІ https://buchacheparchy.org.ua/images/2023/170323.jpg#joomlaImage://local-images/2023/170323.jpg?width=1024&height=768 Super User