У приміщенні Реколекційного центру ім. Патріарха Йосифа Сліпого, що розташований у Брюховичах на Львівщині, наприкінці травня відбувалась зустріч голів єпархіальних комісій християнської єдності, які в єпархіях УГКЦ відповідають за розвиток та функціонування міжконфесійних відносин та діалогу з іншими Церквами. Організатором зустрічі була Комісія УГКЦ для сприяння єдності між християнами.

Учасниками робочого засідання були владика Богдан Дзюрах, керівник Патріаршої курії УГКЦ, о. Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ для сприяння християнській єдності, о. Михайло Гарват, голова Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, учасник робочої групи реалізації стратегії розвитку УГКЦ, о. Петро Рак, керівник Відділу комісій УГКЦ та Леся Коваленко, директор Інституту релігії та суспільства УКУ. Протягом двох днів засідання голови єпархіальних комісії роздумували над Пастирським посланням Блаженнішого Святослава Шевчука «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

Під час зустрічі учасники обговорили сучасну співпрацю та діалог між Церквами в Україні, звернули увагу на розвиток міжхристиянської співпраці та поділились своїм досвідом.

Блаженніший Любомир Гузар, маючи зустріч із відповідальними головами комісій, висловився, що люди впродовж віків через поділи перестали любити одне одного. Тому нашим завданням сьогодні є  повернутися до цієї первісної єдності. Екуменізм, за словами Верховного Архиєпископа, і є якраз тим бажанням відновити первісну єдність у спільноті. Єдність, на думку архиєрея, є програмою екуменічних дій, аби «всі ми як ті, хто визнає Ісуса Христа як Господа, будь-якою ціною старалися збудити в собі та в усіх громадах гаряче прагнення до неї».

У постановах Патріаршого Синоду єпископів УГКЦ, що проходив у Львові-Брюховичах 13-20 вересня 2006 р. Б., сказано про потребу інтенсивного «плекання внутрішньої єдності вірних нашої Церкви, хоч би де вони знаходилися, та свідомо й послідовно діяти для об’єднання християн київської традиції».

Також стратегія УГКЦ 2020 серед основних пасторальних питань передбачає питання поширення єдності з іншими католиками та православними. Інтеграційною концепцією «Живої парафії» є відкритість до інших (католики Сходу і Заходу, православні, інші східні та західні християни, інші вірні), йдеться у документі

Катехизм УГКЦ говорить про екуменічну діяльність Церкви як про досягнення сопричастя і служіння внутрішньої єдності Київської митрополії (п.308). Церква, звершуючи місію преображення суспільства, передає йому досвід сопричастя в моральних принципах християнського життя (920).

о. д-р Руслан Корнят,
голова Комісії для сприяння християнській єдності
Бучацької єпархії УГКЦ

ЗУСТРІЧ ВІДПОВІДАЛЬНИХ У ЄПАРХІЯХ УГКЦ ЗА МІЖКОНФЕСІЙНІ ВІДНОСИНИ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User