Митрополит Андрей Шептицький - духовний провідник українського народу

На запрошення Владики Дмитра Григорака, ЧСВВ, священники Бучацької єпархії УГКЦ впродовж 29-30 листопада 2022 р. Б. мали нагоду послухати доповідь на тему: «Митрополит Андрей Шептицький - духовний провідник українського народу» с. Дарії Турків, ЧСВВ - кандидата історичних наук, викладачки у Василіянському інституті філософсько-богословських студій імені Йосифа Велямина Рутського.

Черниця цікаво та грунтовно розповіла духовним отцям про життя та діяльність Митрополита Андрея, адже сама, впродовж 10-ти років, працювала в Місії Постуляційного Центру беатифікації УГКЦ.

Також доповідачка звернула увагу священників на соціальну, економічну та культурно-просвітницьку діяльність Митрополита. «Шептицький і надалі залишається духовним провідником нашого народу, чим більше пізнаємо його особу, його чесноти, тим більше переконуємося, якої величі духа була ця людина, яка для нас є прикладом до наслідування», - сказала сестра.

«Аби зрозуміти по-людському незрозумілу живучість української греко-католицької церкви в темні роки переслідувань, - зазначив Папа Римський Іван Павло ІІ, перебуваючи у Львові 2001 року, - треба зробити належне посилання на героїчну апостольську діяльність Андрея Шептицького».

Головною метою зустрічі було оживити пам'ять про постать українського велетня духа, заохотити до молитви через його заступництво, щоб пришвидшити проголошення Митрополита Блаженним.

Монахиня наголосила, що сам беатифікаційний процес проголошення Блаженним Митрополита А. Шептицького розпочався ще у 1958 році. Інформативна фаза, тобто збір інформації, клопітка праця у архівах, тривала 10 років, під час якої було опитано 91-го свідка і зібрано всі відповідні документи. Відтак справу передали до Апостольської столиці у Конгрегацію у справах канонізації Святих. І тепер справа за нами, маємо оживити нашу молитву, заохочувати наших вірних цікавитися та наслідувати чесноти нашого українського Митрополита, звичайно з Божою допомогою. Пришвидшити процес беатифікації може виразне чудо через заступництво Митрополита Андрея. Якщо це буде чудо оздоровлення, то хвороба, від якої людина зцілилася, справді має не лікуватися в жодній країні, і саме оздоровлення має бути явне та швидке, що буде обстежено і доказано висновками медичних та богословських комісій.

Священники після конференції мали змогу поставити кілька запитань щодо порушеної теми та придбати книгу «Блажен той муж...» (Життєвий шлях митрополита Андрея Шептицького), упорядником якої була с. Дарія Турків ЧСВВ.

На закінчення всі разом з Преосвященним Владикою Дмитром помолилися заступницьку молитву до Митрополита Шептицького за мир в Україні, перемогу над ворогами та кожен в особистому наміренні.

Владика від імені всіх присутніх подякував сестрі за цікаво проведену конференцію та побажав і надалі ревно трудитися на славу Божу.

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

Митрополит Андрей Шептицький - духовний провідник українського народу https://buchacheparchy.org.ua/images/2022/051222/005.jpg#joomlaImage://local-images/2022/051222/005.jpg?width=1280&height=720 Super User