«Ми - християни не маємо права опустити руки, особливо в теперішні нелегкі часи», - Владика Теодор

На Архиєрейській Літургії, з нагоди свята Великомученика Димитрія, 8 листопада 2020 р. Б., у Катедральному Соборі Верховних Апостолів Петра і Павла м. Чорткова, разом з Владикою Димитрієм Григораком, ЧСВВ - єпархом Бучацьким, молилися: Владика Іван Кулик, єпарх Кам'янець-Подільський, Владика Теодор Мартинюк, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський та священники єпархії разом з вірними.

Під час проповіді Владика Теодор сказав: «Час, в якому живемо, називаємо часом болю і тривог, бо переживаємо за наших рідних, лікарів, військових. Ще недавно світ жив успіхами доброї роботи, гарної машини, квартири, і ми в Церкві теж жили ідеєю багатої України. Але, виявляється, що це є фікція. Особливо для молоді це є велике розчарування. Тому треба відкрити Святе Євангеліє. Ця чудова притча «Про багача і Лазаря» допомагає нам стати на ноги і вийти назустріч викликам життя».

Далі єпископ продовжив: «Це окреслення "багатий чоловік", у цьому тексті показує, що для нього ті, хто поруч, мало що значать, вони є хіба для того, щоб він міг одягатися і бенкетувати. Натомість, Лазар представлений дуже нещасною людиною - не має хати, в що вдягатися, терпить, хворий.

Багатий не має імені, безіменність визначає пустоту його душі. Ім'я має той, хто вибирає дуже реалістичну, правдиву дорогу.

Лазар, до якого казали: "То твої проблеми, що ти хворий, що не маєш роботи" був особою, яка відважно дала виклик тим всім нещастям, які його зустріли в житті. Він тимчасово був відкинутий і принижений. Євангелист Лука підкреслює, що багатий потрапив до пекла, а хто мужньо пережив життя є на лоні Авраама. Фініш Лазаря дуже щасливий!

Не справа в тому, щоб бути, як Лазар, але вчитися так, як Лазар, давати собі раду з життєвими викликами».

«Свято Великомученика Димитрія є нам теж подароване для роздумів. Життя цього мученика на землі, по-людськи, завершується дуже сумно. Проте, він помирає за Христа, заради цінностей, яких не можна виміряти земними мірками: автомобілями, розкошами, кармазинами, бо вони (цінності) є в мільйони разів дорожчі. Вони ведуть до повноти щастя.

Все це заради Христа - це і є ключ. Все те, що робимо щоденно, чим живемо, показує, які цінності ми вибираємо. Особливо, коли приходять тривоги і розчарування варто собі сказати: "Господи, заради тебе хочу приймати ці виклики". Ми – християни не маємо права опустити руки, особливо в теперішні нелегкі часи. Наші предки є для нас незамінним прикладом. Христос є той, хто вселяє надію і в безвихідних обставинах завжди є з тобою.

Дорога молоде, ми дорослі, на вас завжди споглядаємо з великою надією. Просимо Вас, щоб ви були носіями Христа, коли будете з Богом, то зможете розв'язувати важкі і незрозумілі питання для вас. Будьте близько біля тих, хто потребує вашого доброго слова, розради, посмішки, біля ваших бабусів, дідусів, батьків», - підкреслив проповідник.

Також Владика Теодор привітав іменинника: «Святкуючи нині свято Великомученика Димитрія, щиро вітаємо з іменинами нашого дорогого Владику Димитрія, який теж був загартований, як син українського народу, як син підпільної Церкви, як той, який прийняв виклик стати монахом-васильянином. Тоді він теж міг чути від людей такі слова: «Що ж ти робиш, дитино? Тебе чекає доля Лазаря!» Але, Христос надає всьому сенс. Без Христа це важко зрозуміти. З Христом ми завжди є переможцями».

Владика Іван Кулик привітав владику Димитрія з іменинами: «Сьогодні, молячись за Вас, Владико, дякуємо Господеві за добрий і ревний приклад християнина і архиєрея. Прийміть щирі вітання від Патріарха Святослава, Митрополита Василя, Синоду єпископів на многая і благая літа».

Також владику, від імені Катедральної спільноти, привітали: о. Андрій Лемчук та діти, хористи, спільноти «Апостольства молитви», «Матері в молитві», «Святого Миколая». Брати-семінаристи теж щиро привітали владику Димитрія з іменинами.

Владика Димитрій щиро всім подякував за привітання та побажав всім, а особливо тим, хто носить ім'я Димитрій, «безстрашно йти по житті, несучи Слово Євангелії там, де ми є».

Також єпарх Бучацький привітав з свяченнями о. Івана Федорика, кажучи: «Пам'ятайте, отче Іване, де би Ви не були, маєте жити Євхаристією, не тільки роздавати її, а нею жити і бути святим».

Також єпарх Бучацький закликав брати участь у житті сиріт, прикластися фінансово до покращення їхнього життя, заохочував бути щедрими.

Владика Димитрій пригадав, що в наступну неділю розпочинається акція «Допоможи бідним».

«Зауважмо, що біля смітників збираються люди, які не мають що їсти. Нам стидно, мені стидно за це. Але, ми мусимо їх бачити, шукати їх і допомагати. Багач не був злий, але не бачив бідних. Не будьмо незрячими безіменним багачами. Євангеліє мається проповідувати в дієвий, а не тільки у вербальний спосіб. Наша Бучацька єпархія допомагає на Сході, в м. Ізюмі. Але, ми маємо і тут, в себе, теж допомагати ближнім. Від імені нашого Патріарха, просимо Вас збирати продукти і допомагати бідним», - сказав єпископ.

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

«Ми - християни не маємо права опустити руки, особливо в теперішні нелегкі часи», - Владика Теодор https://buchacheparchy.org.ua/ Super User