Передсоборові зустрічі на тему: «Еміграція, поселення та глобальна єдність УГКЦ» проходять в Бучацькій єпархії УГКЦ

У Бучацькій єпархії УГКЦ, з благословення Владики Димитрія (Григорака), ЧСВВ - єпарха Бучацького, проходять передсоборові зустрічі на тему: «Еміграція, поселення та глобальна єдність УГКЦ». Головне гасло Собору - «Церква завжди і всюди з Тобою».

Метою такої праці є визначити духовні потреби емігрантів, щоб правильно обрати засоби духовної, психологічної і матеріальної опіки Церкви над українцями за кордоном.

Напрацювання деканальних зустрічей розглядатимуться на Соборі єпархіального рівня. Єпархіальний Собор одночасно є приготуванням до Патріаршого Собору УГКЦ, який відбудеться 26–29 серпня у м. Львові. Остаточно сформовані резолюції будуть подані на законодавчий церковний орган – Синод Єпископів.

Такі зустрічі вже відбулися в Монастириському, Гусятинському, Борщівському деканатах. Наступна зустріч планується в Чортківському деканаті.

7 березня 2020 р.Б. в м.Борщеві, у приміщенні Палацу студентів Борщівського агротехнічного коледжу, відбулась передсоборова зустріч Борщівського і Мельниця-Подільського деканатів на тему: «Еміграція, поселення та глобальна єдність УГКЦ». Захід відбувався за участі єпископа Бучацької єпархії УГКЦ, Кир Димитрія (Григорака) ЧСВВ.

Для організації передсоборових зустрічей Бучацької єпархії УГКЦ єпископ декретом призначив координаційну Раду у складі семи пресвітерів, п’ятеро з яких були на Соборі у Борщеві: ведучий зустрічі - протосинкел о.Володимир Заболотний, доповідачі – о.АндрійЛемчук, о.Роман Бронецький, о.Володимир Гриців та секретар – о.Василь Германюк.

Декан Борщівського протопресвітеріату, о.Михайло Грицків відповідав за організаційні моменти на місцевому рівні. Кількість зареєстрованих на передсоборову зустріч у Борщеві сягала понад 108 осіб, серед яких 22 священників з двох деканатів та понад 86 мирян.

У доповідях священників, влади та мирян (особливо тих, які є емігрантами), були представленні проблеми емігрантів, такі як: розпад сімей, соціальне сирітство,різні залежності дітей, котрі залишаються в Україні, а саме: від ґаджетів, фінансові потреби, нездатність молодих осіб, які підтримуються батьками з-за кордону, до самостійної соціальної адаптації, сексуальне рабство за кордом, суїцидальні проблеми в тих осередках перебування українців, де немає Церкви, небажання повертатись до України та багато інших викликів.

В результаті обговорення сформовані пропозиції для подальшого розгляду на соборових зустрічах Церкви. Зокрема, деякі з них:

• заохочувати мирян-емігрантів до служіння у парафіяльних радах та до прояву творчих ініціатив при парафіяльних радах, як пошук себе, пошук сталої спільноти і розвиток талантів на прославу Божу;
• якомога частіше брати участь у заходах, спрямованих на плекання патріотизму за кордоном;
• старатись забезпечити присутність української Церкви там, де є українці;
• у семінаріях формувати належну підготовку майбутніх священників для місійного служіння в еміграції;
• плекати особисту відповідальність за свій належний духовний стан і відгук на заклики Церкви;
• сприяти створенню психологічних порадень та ряд інших ініціатив…

Важливо було почути досвід людей, які в еміграції активно співпрацюють з закордонними парафіями. А така співпраця допомагає здобувати чималий духовний досвід і отримувати навики допомоги іншим українцям у різноманітних потребах.

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

Передсоборові зустрічі на тему: «Еміграція, поселення та глобальна єдність УГКЦ» проходять в Бучацькій єпархі https://buchacheparchy.org.ua/ Super User