«Ми є заохочені жити так, як цього хоче наш Господь»,- владика Димитрій (Григорак), єпарх Бучацький

Архиєрейську Божественну Літургію, з нагоди свята Великомученика Димитрія Солунського, у Катедральному Соборі Верховних Апостолів Петра і Павла в м. Чорткові, очолив Владика Димитрій (Григорак), єпарх Бучацький у співслужінні Кир Йосафата (Говери), екзарха Луцького, о. Андрія (Говери), синкела у справах мирян Тернопільсько-Зборівської Митрополії та духовенства Бучацької єпархії УГКЦ.

Владика Димитрій (Григорак), виголошуючи проповідь, сказав: «Сьогодні, святкуючи пам’ять Святого великомученика Димитрія Солунського, ми є заохочені жити так, як цього хоче наш Господь, теж бути святими. Хто такі святі? Дивлячись в історію, бачимо, що кожен раз це були різні люди, але в них була міцна і нерозривна єдність з Господом і Господь зробив через них те, що хотів. Вони стали нормальними в очах Божих, але ненормальними в очах світу.

Святий Димитрій мав одну особливість - був дуже багатий, був найкращий з полководців того часу, мав владу і славу у свого імператора. Багатство, влада і слава не були перешкодою до святості, бо він мав і віру в Бога. Його батьки виховали добрим християнином. Він був найперше добрим воїном Христовим, а тоді вже полководцем. Імператор, зробивши візитацію, спонукав зректися віри в Христа, але Димитрій сказав, що буде далі тим, ким є – християнином. Він загинув, але дав нам приклад, як не може бути компромісу зі злом».

Далі єпископ продовжив: «Жити так, як цього хоче наш Господь, не є легко, але можливо. Люди, які стали святими, не були стерильно чисті, вони падали, вставали, але хотіли бути з Богом. Те, що вони перемагали, навіть помираючи мучениками, – це не їх, а Божа сила, це Він свідчив через них за себе.

Сьогодні відкриті церкви- це заслуга наших батьків. А що вимагається від нас нині?

Зло дуже хитре, бо прикидається добром. Ворог не бачить нас як окрему Церкву і націю. Найперше ми не можемо бути байдужі, коли насаджуються нам нехристиянські речі. Ми – християни , не можемо мовчати на зло, бо мовчиш на зло -поширюєш зло, толеруєш гріх - сам стаєш причиною гріха. Сьогодні в школах нам насаджують гендерну політику, якою виховують наших дітей. Мовчати на цей гріх – це стати його рабом, наслідки якого можемо відчути на своїх дітях , у своїх родинах».

«Мусимо бути небайдужими, свідчити Христа і його мораль. Мати Тереза з Калькути, роблячи великі речі, відкрила свій секрет успіху: «Моя таємниця дуже проста, я молюся».

Заохочую Вас до щоденної молитви за Церкву, за Україну, за навернення Росії. Стараймося свідчити нашу віру там, де ми є кожен день, не мовчати!», - підсумував владика Димитрій.

Після Святої Літургії з словами вдячності та щирими побажаннями владику іменинника Димитрія (Григорака) вітали парафіяни Катедральго Собору Петра і Павла, Прокатедрального храму Благовіщення з м. Бучача, довколишніх парафій, родина з Івано-Франківська, молитовні спільноти, семінаристи з Тернопольської та Івано-Франківської семінарій, Ректорат, викладачі та спільнота студентів-дяків з Чортківської Дяківсько-Катехитичної Академії, воїни АТО, пластуни з Тернополя та місцеві, рух «Подружні зустрічі», діти та працівники «Дому милосердя», представники влади та освіти, духовенство та миряни Бучацької єпархії.

Отець А. Говера зачитав вітальну грамоту від митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія (Семенюка).

У словах привітань кожен старався висловити владиці Димитрію вдячність за молитву, розуміння, уважність, підтримку та благословення на добрі справи.

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

«Ми є заохочені жити так, як цього хоче наш Господь»,- владика Димитрій (Григорак), єпарх Бучацький https://buchacheparchy.org.ua/ Super User