Величаємо Тебе, блаженний священномученику Григорію…

26 березня 2017 р. Б., в 4-у неділю Великого посту, на парафії Різдва Пресвятої Богородиці с. Гадинківці Копичинецького деканату відбулися торжественні святкування 150-літнього ювілею з Дня народження блаженного-мученика Григорія Хомишина – єпископа Станиславівського (Івано-Франківського).

На святкування до батьківського села блаженного єпископа Григорія Хомишина прибули: Митрополит та Архиєпископ Івано-Франківський - Володимир Війтишин, Правлячий Архиєрей Бучацької єпархії - Дмитро Григорак, ЧСВВ та єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський - Теодор Мартинюк, СУ. Також на святкуванні був присутній народний депутат України - п. Олег Барна, голова Гусятинської районної державної адміністрації - п. Віталій Батіг та інші.

Архиєрейську Божественну Літургію очолив Архиєпископ Володимир у співслужінні Владики Дмитра та Владики Теодора, а також декількох десятків священнослужителів, серед яких був о. Степан Балагура – судовий вікарій Івано-Франківської Архиєпархії.

В часі проповіді Митрополит Володимир розповів вірним про шляхетну постать їхнього односельчанина та великого сина Українського народу - Григорія Хомишина.

«Блаженний Григорій служив своєму народу, Українській Греко-Католицькій Церкві, за яку страждав, терпів осуди, зневаги, ув’язнення і побої, аж до цілковитого виснаження та мученицької смерті, яку зустрів у Києві в Лук’янівській тюрмі 28 грудня 1945 р., після 8-и місяців фізичних і моральних тортур, 36-х допитів, які проводили і в день, і в ночі, серед мук, терпіннь і страждань, новомученик передав свою праведну душу в руки Божі», - розповів Митрополит Володимир.

«Кров багатьох новітніх мучеників УГКЦ за Святу Віру Христову, спричинена насильницьким Львівським псевдособором 1946 р. кличе нас бути вірними дітьми Бога і Святої Церкви до кінця. Бо час крови – короткий, сповнім закон любові до Бога і ближніх наших, які зневажені і зганьблені…», - продовжив Архиєрей.

«Кров блаженного-мученика Григорія кличе нас до рішучої боротьби з безбожництвом, матеріалізмом, сектантством і всім тим, що заповнило духовну ворожнечу, яку спричинив комуністичний режим на нашій землі…», - підсумував Митрополит Івано-Франківський.

По Божественній Літургії Владика Дмитро нагородив настоятеля парафії - Всесвітлішого отця Василя Квіка правом носіння набедреника.

Насамкінець святкувань було відслужено Молебень до Блаженного Священномученика Григорія Хомишина.

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

Величаємо Тебе, блаженний священномученику Григорію… https://buchacheparchy.org.ua/ Super User