Хор «Артос»: Даруючи людям в Італії пісні і тепло України, ми і самі збагатилися багатьма Божими Дарами

22 грудня 2016 - 3 січня 2017 р. Б. камерний хор Катедрального Собору свв. апп. Петра і Павла м. Чорткова мав поїздку до Італії.

Поїхати закордон ми планували, щоб підтримати українців заробітчан. Люди, які перебувають на заробітках закордоном часто відчувають себе приниженими, самотніми, чужими. Ми хотіли привезти їм трохи тепла з України, щоб вони відчули тепло свого, своїх Різдвяних свят, святкували як українці, гідні цього.

Дещо з цього вдалося; були моменти, коли плакали і люди, і самі хористи. Ми почувалися одночасно і радісно, і сумно. Радість була від ділення - могти послужити своїми талантами, своїм співом людям, які дуже потребують цього; сумно ж через те, що багато цих наших заробітчан є далеко від своїх сімей - від тих людей, які їх люблять. на даний момент не можуть бути разом. Це відчувалося на кожній Літургії, на кожному концерті. Ми багато зрозуміли з того, наскільки важко буває людям на заробітках, як дорого ці заробітки їм коштують. Через це ми старалися використати кожну нагоду, щоб заспівати для італійців. Співали для них в Капуа, Авелліно, Салерно, Помпеї, Ґраун (провінція Больцано). Хотіли показати, що ми дуже багатий народ, маємо багату культуру, свою красу і як народ гідні поваги. Не знаємо, що з цього вдалося, нехай цим вже керує Господь, але дуже хочеться, щоб українці навчилися поважати себе, і щоб їх поважали інші народи. Хочеться бути рівними в гідності. Думаю, що нас обов'язок є боротися за цю повагу, використовуючи все добро, на яке ми тільки здатні.

Насамперед провідали громади, для яких служать священики Бучацької єпархії - громади в містах південної Італії - Капуа, Санта Марія Капуа, Лаґо Патрія, Кастель Вольтурно, Авелліно, Помпеї. Також співали в громадах міст Салерно та Аверса.

Два дні були присвячені паломництву. У середу, 28 грудня ми поїхали до Риму до гробів святих апостолв - покровителів нашого храму - Петра і Павла. Були на загальній аудієнції з Папою Франциском. Дуже приємно було почути привітання, звернене до нас - паломників з України. Нам українцям важливо навчитися казати себе, показувати багатство своєї культури, щоб мати повагу від інших народів.

У п'ятницю, 30 грудня, поїхали до м. Барі - до мощей св. Миколая, де служили Божественну Літургію. Опісля поїхали до Сан Джованні Ротондо - монастиря, де жив і здійснював монаший подвиг о. Піо. Молились там біля його нетлінного тіла.

Це служіння збагатило нас. Ми познайомилися з різними людьми, бачили їх доброту до нас, як щиро вони нас приймали в різних містах, вразила також їхня щирість і безкорисливість.

Дякуємо Господеві за цей час і просимо ще сили, щоб могти послужити своїми талантами всім тим людям, яким буде потрібно.

о. Андрій Лемчук
парох Катедрального Собору свв. апп. Петра і Павла м. Чорткова

Хор «Артос»: Даруючи людям в Італії пісні і тепло України, ми і самі збагатилися багатьма Божими Дарами https://buchacheparchy.org.ua/ Super User