Владика Дмитро Григорак очолив святкування парафіяльного празника в Ліоні

18 грудня 2016 року українська греко-католицька громада м. Ліон святкувала свій парафіяльний празник.

З благословення владики Бориса Ґудзяка, єпарха Паризького, Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди празника св. Миколая у Ліоні очолив владика Дмитро Григорак ЧСВВ, єпарх Бучацький, у співслужінні адміністратора храму о. Андрія Моркваса та о. Терентія Цапчука, ігумена монастиря ЧСВВ у м. Луцьк, який супроводжував владику, с. Соломія Крушинська, Генеральна Настоятелька сестер Мироносиць в Івано-Франківську. Особливими гостями у цей день були о. Даніель Мурард, вікарій у питаннях східного католицького духовенства римо-католицької дієцезії Ліону, та о. Еммануель Фріч, парох візантійської громади в м. Ліон.

Розпочалось святкування Великою Вечірнею з Литією, що відбулася у суботу ввечері і допомогла краще увійти у духовний вимір свята. У сам день свята під час Божественної Літургії владика Дмитро Григорак наголосив на важливості наслідувати св. Миколая у добрий вчинках, порівнюючи його з євангельським персонажем – чоловіком, котрому щедро вродила земля, і котрий не зміг правильно відшукати застосування цьому багатству. Натомість святитель Миколай народився у багатій сім’ї і всього мав по достатку з народження, однак, віддавши перевагу «багатіти у Бога», втратив частину свого маєтку, і знайшов ласку в очах Божих. Роздумуючи над уривком євангелія та постаттю святого Миколая, владика Дмитро закликав взяти цей приклад для наслідування у щоденних вчинках життя, де б хто не перебував: на чужині чи вдома.

Опісля спільної молитви відбулося свято Миколая, котре приготували діти -вихованці школи, що носить ім’я цього святителя та діє при парафії УГКЦ у м. Ліон. Таким чином, через невеликий спектакль наймолодші парафіяни пригадали усім, що не достатньо просто бути чемним, а потрібно бути активним у чиненні добрих діл. За свої старання, діти отримали щедрі подарунки від св. отця Миколая.

Святкування закінчилося спільним українським традиційним обідом за участі духовенства, вірних та гостей. На святі панувала приятельська атмосфера, що дозволила на мить відчути себе, немовби у рідному краю. Окрім частування, лунали українські пісні, жарти та розмови у дружньому колі справжньої, християнської сім’ї.

Українська греко-католицька громада м. Ліон висловлює подяку владиці Дмитру Григораку, священикам, сестрам, котрі прибули на свято, щоб молитися спільно святу Літургію у ліонському українським храмі св. Атанасія. Рівно ж громада дякує усім гостям, що прибули на це свято, – питомою нашою рисою є «відкритість», а тому серед присутніх було чимало іноземців, що не розуміли української мови, проте розділили з нами дух молитви. Дякуємо, зокрема, монашій спільноті Новий Шлях «Communauté Du Chemin Neuf», та вірним РКЦ, що прибули з сусідніх парохій у знак солідарності. Такий жест вкотре продемонстрував силу та міць Христової Церкви.

www.ugcc.fr

Владика Дмитро Григорак очолив святкування парафіяльного празника в Ліоні https://buchacheparchy.org.ua/ Super User