11 серпня 2016 р.Б., парафіяни храмів Бучацької єпархії сіл Підлісне та Горожанка, парахом яких є о. Степан Гордій, вперше приймали прочан, що взяли участь у довгій 10 денній мандрівці із Самбора до відпустового місця у Зарваниці.

Зустріч 470 паломників відбулася традиційно біля границі с. Підлісне, яке є першою парохією Бучацької єпархії УГКЦ. Хочемо наголосити, що кожного року відома «Заробічанська проща», змінює свій маршрут руху. Цікавим фактом є також те, що вік прочан є дуже різноманітний, наймолодшій учасниці 3 роки, найстаршій ж 84. Після прибуття паломників до храму Івана Богослова відбулася молитва стихир із Молебня, а вже опісля обід. Отець-парох Степан поділився з нами, що не зважаючи на малочисельну громаду греко-католиків у даному селі, парафіяни радо відгукнулися із приводу таких гостей, в організації обіду взяла також участь громада с. Горожанка. «Така велика проща потребую солідної організації та самодисципліни. Всі особи є поділені на групи, які є фактично автономними, завдяки такому поділу є легко здійснювати один із ключових моментів нашої прощі «Праця у групах». Підчас цього особи мають можливість замислитись у тиші над певними точками розважання, які є передбачені у путівнику паломника. Цього року центральним пунктом є звичайно ж милосердя», - поділився з нами духівник прощі, о. Антон Борис.

Після обіду та праці у групах, прочани мали декілька хвилин на відпочинок та спілкування із місцевими жителями, діти, які теж чисельно взяли участь у прощі, не зважаючи на дощ, забавлялися бансами. Після цього, близько 15 години, проща вирушила до с. Горожанка, де у храмі Успіня Пресвятої Богородиці, відбулася презентація та передання ікони «Милосердця Двері» Лідією Викович, регіональним координатором спільнот «Матері в молитві» в Італії. Дана ікона 14 січня стала символом цієї спільноти, тому що вперше відбула прощу, разом з матерями, чотирма базиліками Риму, а тепер прямує до Зарваниці. «Я хочу, щоб ця ікона надихала вас на подальшу дорогу, щоб ви молились до Пресвятої Богородиці за своїх батьків, дорога молоде, які в далеких краях трудяться, щоб ви мали краще життя. Я дякую вам, що ви у такій величезній кількості берете участь у цій прощі, я дякую, за те, що ви молитесь за своїх батьків, я теж прошу про вашу молитву і запевняю вас у своїх молитвах», - сказала п. Ліда під час презентації. Опісля пролунала молитва до Богородиці «Під твою милість», а дальше прочани знову вирушили в дорогу.

Хочемо пригадати, що практика піших духовних походів заробічан та їхніх родин із Самбора у Зарваницю була започаткована у 2006 р. Б. світлої пам’яті о. Василем Поточняком, котрий у той час опікувався українською спільнотою м. Болоньї (Італія) та о. Ігорем Козанкевичем, директором БФ «Карітас» СДЄ УГКЦ. Від 2008 організатором прощі є Пасторально-маграційний відділ УГКЦ.

Андрій Шестак

студент Папського Університету Святого Хреста

«Важливо знати, куди ідемо, з чим ідемо, за Ким ідемо», - о. Василь Поточняк https://buchacheparchy.org.ua/ Super User