Відлуння Великодніх свят

Хоч давно проминула Вербна Неділя, віддзвенів Великодній дзвін, та ми ще тривалий час вітаємось таким величним та рідним вітанням: «Христос Воскрес! Воістину Воскрес!». Ще живе в душах відлуння Великодніх свят, гаївок, запах Паски та ковбаски...

17 травня 2016 в Чорткові відбувся концерт «Воскресаймо з Христом!» нашої краянки, уродженки борщівщини, поетеси-пісняра, члена Асоціації письменників України та Національної спілки України, чиї пісні та вірші завжди бентежить всіх присутніх, Лесі Любарської. Її вірші поклали на музику близько сотні композиторів України, чимало творів створено композиторами нашого краю, зокрема Юрійєм Футуймою та Зоряною Вовк, які їх власне і виконували. Юрій Футуйма — заслужений артист естрадного мистецтва України, Зоряна Вовк — переможниця всеукраїнських та міжнародних пісенних конкурсів. Пісні у їх виконанні зачаровують і збирають зали, що сталось і в Чортківському РБК. Пані Леся пише пісні, які розлітаються по Україні білими журавлями, несучи задушевність та насолоду слухачам. Крім того, вона талановита організатор та ведуча, яка провела чимало концертів та різноманітних заходів в нашій області і є бажаною гостею в різних містах України.

Концерт був заплановатий заздалегідь і отримав благословення Його Преосвященства Владики Дмитра Григорака, ЧСВВ – Єпарха Бучацького, який  підтримав творчість поетеси, концерт і якому п. Леся дуже вдячна.

“Хай Господня благодать буде завжди над Владикою, нашою Єпархією та всією Україною”,  - говорить п. Леся. Вона у своїх виступах закликала до любові між людьми, щоб молодь шанувала свої традиції, культуру, українське слово...

Звучали пісні на слова поетеси релігійної тематики у виконання Зоряни Вовк, пісні про рідне село, чарівну вишиванку, маму, “Небесну Сотню” доносив своїм серцем Юрій Футуйма. Жодна з пісень не була сприйнята байдуже слухачами. Разом із студентами пед. та мед. училища були їх викладачі, із студентами дяківсько-катехитичної Академії — священники, представники вдали, чортківчани... Слово до присутніх мав заступник голови Чортківської РДА Іван Віват та отець-доктор Мирослав Думич, земляк нашої поетеси, уродженець борщівщини. “Пісні, які сьогодні ми чуємо, беруть за душу...” - каже п. Іван Віват.

В концерті звучала пісні: “Мамо, не плач” у виконанні студента Чортківської духовної Академії Василя Макогонського та “Христос Воскрес!” поета-пісняра Івана Кушніра, який читав власного вірша.

Треба сказати, що п. Леся дуже тепло та щиро розповідає про талановитих людей свого краю, відчувається її жертовність, працелюбність та наполегливість... Щирі оплески довго не відпускали виконавців зі сцени, бо кожен рядок пісні чи вірша вражає до глибини душі своїм глибоким змістом та щирістю.

Може саме тому пісня на її слова, музику Зеновії Присухіної відкривала пісенне свято “Співоче поле”, а виконувала її Зоряна Вовк. Також звучала пісня “Далекий і близький Тарас” у виконанні заслуженого артиста України Миколи Блаженка, музика Ольги Пенюк-Водоніс.

“Та що я без своїх співаків та композиторів, - каже п.Леся, - про кожного хочеться сказати багато добрих слів. Зараз заплановано чимало творчих зустрічей, нових вражень та спілкувань”.

Поетеса дякувала насамперед Богу і всім, хто долучився до організації концерту. Щирі слова за допомогу в організації отримала і я, авторка цих рядків, заступник голови комісії з питань освіти та духовності Бучацької Єпархії УГКЦ.

НЕЛЯ ДУМКА
м. Чортків

Відлуння Великодніх свят https://buchacheparchy.org.ua/ Super User