«Боже, Великий, Єдиний, нам Україну храни…»

17 квітня 2016 р. Б. у Савелівці, Марійському відпустовому центрі Бучацької єпархії, з благословення владики Кир Димитрія (Григорака) ЧСВВ Єпарха Бучацького, відбулася Єпархіальна проща для Підгаєцького, Гримайлівського та Борщівського деканатів Бучацької єпархії. Ця проща стала символічним відкриттям деканальних прощ 2016-го року у відпустовому місці.

Під гучний передзвін церковних дзвонів величним походом з процесією прочани розпочали цей молитовний день, спускаючись до Чудотворного джерела під спів духовних пісень, щоби разом з парохом о. Степаном Попроцьким, адміністратором відпустового місця, освятити воду на оздоровлення душі і тіла. Відтак відбулися розважання над страстями Христовими на Хресній дорозі в наміренні «за мир і спокій в Україні».

По завершенні всі вірні поспішали до Брами Милосердя при вході до відпустового місця, щоб зустріти архиєрея Кир Дмитра. З хлібом-сіллю, квітами та щирими привітаннями витали архиєрея дівчата з дитячого хору «Благовіст». В цей день разом з отцем-парохом Степаном та сотнями прочан зустрічали владику: о. декан Ігор Джиджора, о. Володимир Шуляр, о. Іван Савіцький, о. Михайло Бойчук, о. Степан Гордій, о. Петро Хомета, о. Роман Бронецький, о. Ігор Віхастий, о. Назарій Бедрій, о. Василь Кавулич з Монастириського деканату, о. Ярослав Максим'юк з Коропецького деканату, о. Зеновій Войтюк декан Бучацький, о. Ярослав Палій з Гримайлівського деканату, о. декан Василь Майка, о. Микола Мидляк, о. Василь Стасів, о. Ігор Жовток та о. Віктор Максимець з Підгаєцького деканату, о. Олег Червак з Івано-Франківська та о. капелан Ярослав Данків з Донеччини.

Вже в Божому храмі перед початком Божественної Літургії владика Дмитро урочисто освятив новий престол та кивот, відтак очолив Архиєрейську Службу Божу. Під-час проповіді владика вказав вірним на ту силу Божої любові, яку Господь проявляє до нас, віддавши на жертву Свого Сина задля нашого спасіння. Також закликав усіх звільнитися від гріха, рабом якого ми стали, відмовитися від гріховної залежності, яка стала для нас не тільки тягарем, а й причиною всіх наших терпіннь і бід.

На завершення відправи владика Дмитро уділив усім присутнім своє Архиєрейське благословення, щиро подякував прочанам та отцям за цей молитовний день, за спільну молитву. Архиєрей наголосив на тому, наскільки важливим є Хресна дорога в наміренні «за мир і спокій в Україні», яка щомісяця проходить у єпархіальному відпустовому місці, наскільки важливою є та спільна молитва до Пречистої Діви Марії перед Чудотворною іконою Савелівської Богородиці, адже саме молитва є тією зброєю, яка допомагає нашим воїнам там, на передовій, захищати кордони держави, а молитва за нашого нападника, за противника є дуже важливою перед Господом, як молитва жертви за свого ворога.

Також слова подяки від владики лунали і жертводавцям, та тим, які в такий трудний час спричинилися до оновлення Святилища. Єпископ нагородив даних добродіїв грамотами за щедрі пожертви для придбання нового престолу та кивоту до парафіяльного храму Собору Івана Хрестителя с. Савелівка: Тараса Дмитріва, Ярослава Савківа та Ореста Ткачука.

В свою чергу о. парох Степан склав щиру подяку архиєрею за освячення престола та кивота, за Божественну літургію, яку Він очолив. Теж щиро подякував всім присутнім за спільні молитви та хористам церковного хору с. Високе (керівник п. Галина Ворончак, парох о. Ігор Федоришин), які так велично ангельським співом оспівували всі богослужіння. Вкінці отець запросив всіх людей доброї волі на прощу, яка відбудеться 15 травня для Копичинецького, Золотопотоцького та Товстенського деканатів Бучацької єпархії.

«Боже, Великий, Єдиний, нам Україну храни…» цим, гімном-молитвою перед Чудотворною іконою Савелівської Богородиці завершився молитовний день і єпархіальна проща в наміренні «за мир і спокій в Україні».

Марія КУКЛІН
прес-секретар відпустового місця Савелівка

«Боже, Великий, Єдиний, нам Україну храни…» https://buchacheparchy.org.ua/ Super User