В Савелівці відкрили Двереі Божого Милосердя

15 лютого 2016 р. Б, в величний день свята Стрітення Господнього, у відпустовому місці Савелівка вигравали церковні дзвони, лунав величний спів хору та привітальні слова дітей на зустріч преосвященного владики Дмитра Григорака, ЧСВВ - Єпарха Бучацького.

З хлібом-сіллю, а також з величною процесією Його зустріли священнослужителі та сотні паломників з Монастириського, Бучацького, Підгаєцького, Коропецького деканатів, а також прочани з Тернополя та Івано-Франківська. Саме в цей святковий день розпочинався Ювілейний Рік Божого Милосердя в Савелівці. Опісля відбувся похід з процесією навколо храму, під-час якого було освячено відновлений фасад церкви. По закінченні обходу був звершений Молебний чин з нагоди відкриття Ювілейного року Божого милосердя та відкриті Двері Божого милосердя та розпочалася Архієрейська Божественна Літургія.

В кінці відправи була освячена ікона «Милосердя двері», яку Папа Франциск проголосив офіційною іконою Року Божого Милосердя, а згодом освятили «стрітенські» свічки, принесені в цей день вірними до храму, і окропив всіх присутніх свяченою водою.

В проповіді владика Дмитро вказав на особливому значенні Надзвичайного Ювілейного Року Божого Милосердя, проголошеного Вселенським Архієреєм Франциском, Папою Римським, який розпочався 8 грудня 2015 та триватиме до листопада 2016 року Божого. Мета Святого Року – залікувати численні рани сучасного людства, які ятріють у різних куточках світу. Саме милосердя, практиковане через прощення, може дарувати людині радість надії. З нагоди Року Божого Милосердя, 8 грудня, Вселенський Архиєрей в Базиліці св. Петра у Римі відчинив Святі Двері. Вони є Брамою Милосердя, де кожен, хто входить, зможе пізнати любов Бога, котрий втішає, прощає і дає надію. Уперше Римський Архієрей дозволив, щоб у кожній помісній церкві, згідно з рішенням єпархіального єпископа, були відкриті двері храму, що будуть такою самою Брамою Милосердя, як і Ювілейні Двері папських римських базилік. Усі паломники, які протягом Святого Року увійдуть крізь Святі Двері з дотриманням всіх умов щодо відпусту, отримають повний ювілейний відпуст, тобто відпущення усіх гріхів, кар і наслідків гріха. Таким чином вірні отримають здатність діяти з любов’ю, в ній зростати, щоб не впадати наново в гріх. «Божа любов, Боже Милосердя – це та зброя, яка переможе те все зло, що зараз панує в світі і заважає всім нормально жити» - зазначив в своїй проповіді архієрей.

Наприкінці владика подякував усім, хто долучився до оновлення та розбудови відпустового місця, жертводавцям, а також адміністратору отцю-пароху Степану Попроцькому за плідну працю, поблагословив всіх «…на многая і благая літа…»  і нагородив подячними грамотами. Многоліття від владики звучало і для отців-капеланів, які в цей такий неспокійний час підтримують солдатів в зоні проведення АТО. Від імені Бучацького військоммату капелан о. Ігор Федоришин нагородив отця-декана Ігоря Джиджору орденом «Єдність та воля» за капеланську волонтерську діяльність.

По закінченні о. Степан щиро подякував  преосвященному владиці за відвідини. Парох також склав подяку всім отцям, церковному хорові, місцевій владі, усім присутнім паломникам за спільну молитву та запросив на деканатські прощі Бучацької єпархії, які проходитимуть кожної третьої неділі місяця у єпархіальному відпустовому місці.

Марія КУКЛІН,
прес-секретар відпустового місця Савелівка

В Савелівці відкрили Двері Божого Милосердя https://buchacheparchy.org.ua/ Super User