Мощі св. Папи Івана-Павла II та ікона Вишгородської Богородиці в Хоросткові

23-24 січня 2016 р. Б. при храмі Положення Чесної Ризи Пресвятої Богородиці в м. Хоростків перебувала ікона Вишгородської Богородиці та мощі св. Папи Івана-Павла II.

Прихожани храму та всі жителі міста мали змогу помолитися і попросити у Божої Матері миру та здоров’я для своїх сімей. Саме ця ікона у 2000 році була благословенна Святішим Отцем Іваном Павлом ІІ у місті Кастель-Гондольфо поблизу Риму в часі Світових Днів Молоді для молоді України. Разом з цією реліквією до храму прибули і мощі Святішого Папи Івана Павла ІІ. Миряни міста та гості, які приїхали до ікони побували на молебні до Богородиці, після чого мали змогу заглибитися в історію ікони та її богослів’я завдяки розповіді отця Петра Панасюка. Він розповів, що Ікону Вишгородської Богородиці, або як її ще називають, Володимирської, було привезено на Україну, а саме до Вишгорода, з Візантії в часи хрещення Київської Русі. За переказами, це творіння належить руці самого євангеліста Луки. Потім, за іронією історичних обставин дорогоцінна ікона опинилася в Росії. Її доля оповита легендами і чудами, серед яких і відступ монголо-татарської навали, ніби то з нез’ясованих причин. Як оповідає легенда, коли хан Тамерлан з усім військовим розмахом наступав на наші землі, йому наснився сон. Він побачив у сні велику гору, з вершини якої до нього йшли святителі із золотими жезлами, а над ними в променистому сяйві з’явилася Велична Жінка. Вона веліла йому полишити Русь. Прокинувшись у трепеті, Тамерлан запитав про значення видіння. Знавці відповіли, що сяюча Жінка – це Матір Божа, велика Захисниця християн. Тоді Тамерлан дав наказ полкам йти назад. А в цей час миряни молилися біля ікони і просили : «Мати Божа, врятуй нашу землю!».

На жаль, мало хто з мирян розуміє всю глибину богослів’я цієї ікони. Як виявляється, неабияке значення мають кольори полотна, композиційне розташування зображень Богородиці та Ісуса та багато інших деталей, на які ми часто не звертаємо уваги, або попросто не до кінця розуміємо їх значення. Якщо уважно розглядати ікону, і звернути особливу увагу на Богородицю, то помітимо, що її погляд, який супроводжують зведені брови, є жалісливим і милосердним, саме тому Вишгородську Богородицю любляче називають «Мамою Милосердя». Малий Ісус однією рукою ніжно обіймає свою матір за шию, а іншою ніби вказує кудись. Його стопи теж неспроста зображено так, ніби Він іде. Це символізує те, що Ісус завжди іде нам назустріч. Після цікавої науки весь храм єдиною злагодженою молитвою на вервиці та «Ісусовою молитвою» прославляв Богородицю і напевно глибоко в душі, як і колись наші предки, просив: «Мати Божа, врятуй нашу землю!», тільки тепер вже від іншого загарбника.

Наталя Ольховецька
Молодіжно-християнська спільнота «Еммануїл» УГКЦ м. Хоростків

Мощі св. Папи Івана-Павла II та ікона Вишгородської Богородиці в Хоросткові https://buchacheparchy.org.ua/ Super User