З БЛАГОСЛОВЕННЯМ У НОВИЙ РІК

«Бо прийдуть до Тебе три Празники в гості…» голосить нам колядка. Саме в цей час приходу Різдвяних свят, в такий світлий час прославляння новонародженого Ісусика і перед приходом Водохреща розпочався Новий молитовний рік у відпустовому місці Савелівка Монастириського деканату Бучацької Єпархії. 17 січня сюди на прощу знову прибігають вірні до Чудотворної ікони Савелівської Богородиці, в своїх молитвах випрошуючи Благословення Господнє на весь наступний рік.

Саме в цьому наміренні і в особистому наміренні кожного з прочан відбувалися Богослужіння у савелівському храмі Собору Івана Хрестителя. В цей день під час Хресної дороги вірні розважали над таїнствами народження дитятка Ісуса, починаючи від Благовіщення, аж до повернення Пресвятої родини в Назарет. Опісля прочани мали змогу приступити до Сповіді та прийняти Святе Причастя підчас Божественної Літургії, яку служив о. Степан Попроцький, парох місцевого храму та адміністратор відпустового місця разом з отцем-дияконом Василем Кавуличем із с. Велеснів. Відтак чудесним співом прославляли Пресвяту Богородицю, служачи Молебень до Пречистої Діви Марії, хористи із церкви Чуда Святого Архистратига Михаїла с. Коржова (керівник п. Романія Жубель, парох о. Ігор Федоришин), які в цей день супроводжували весь цей відпуст і дзвінкими колядками прославляли народження Христа. Вкінці відбулося пригортання до Чудотворного образу Матері Божої Савелівської та Миропомазання на оздоровлення душі і тіла.

В своїй проповіді о. Степан наголосив, що Вселенський Архиєрей Франциск, Папа Римський проголосив Надзвичайний Ювілейний Рік Божого Милосердя, який розпочався 8 грудня 2015 та триватиме до листопада 2016 року Божого, і з нагоди Року Божого Милосердя, 8 грудня, в Базиліці св. Петра у Римі відчинив Святі Двері. Вони є Брамою Милосердя, де кожен, хто входить, зможе пізнати любов Бога, котрий втішає, прощає і дає надію. Також Римський Архиєрей дозволив, щоб у кожній помісній церкві, згідно з рішенням єпархіального єпископа, були відкриті двері храму, що будуть такою самою Брамою Милосердя, як і Ювілейні Двері папських римських базилік.

Храм Собору Івана Хрестителя у с. Савелівка проголошено Ювілейним Храмом Бучацької Єпархії, в якому 14 лютого владика Дмитро Григорак -Єпарх Бучацький згідно літургійного чину відкриє Святі Двері Божого Милосердя. Усі паломники, які протягом Святого Року увійдуть крізь Святі Двері цього храму з дотриманням всіх умов щодо відпусту, отримають повний ювілейний відпуст, тобто відпущення усіх гріхів, кар і наслідків гріха.

«Важливо зрозуміти, – зазначив о. Степан, – що рік Милосердя дарований нам Богом, через те, що Христос нас дуже любить, через те, що Христос хоче, аби ми прийшли до Нього і по закінченні нашого життя були разом із Ним у тому світлому таїнстві радості. Тому так є важливо зрозуміти сьогоднішнє Євангеліє, де апостол Іван наголошує, кажучи : «Покайтеся, бо Царство небесне є близько»...  Деколи ми не розуміємо, що для нас є запропоноване, деколи ми байдуже ставимося до того, що нам є подане, деколи ми просто не зауважуємо і не чуємо голосу Божого, Який звертається до нас: «Прийдіть до Мене…, і я облегшу вас». Сьогодні є створено безліч умов для вірних Христової церкви, щоби позбутися гріха, позбутися тягаря, позбутися спокуси і бути разом з Богом…»

Марія КУКЛІН,
прес-секретар відпустового місця

З БЛАГОСЛОВЕННЯМ У НОВИЙ РІК https://buchacheparchy.org.ua/ Super User