Зуміймо в житті навчитися дякувати

Кожної третьої неділі місяця у Савелівці, Марійському відпустовому місці Бучацької Єпархії відбуваються прощі в наміренні «за мир і спокій в Україні». Кожного місяця прочани прибігають до чудотворної ікони Савелівської Матері Божої, приносять до стіп Богородиці прохальні молитви. Також і в кінці календарного року в цьому Богом вибраному містечку лунали подячні молитви. Саме в цьому наміренні 20 грудня в Савелівці відбулася подячна проща за прожитий рік, яку сам Бог благословив гарною сонячною погодою.

Традиційна хода процесії до чудотворного джерела супроводжувалася чудовим співом парафіяльного церковного хору із с. Чехів, який в цей день оспівував богослужіння прощі під керівництвом п. Ігоря Савківа. Біля чудотворного джерела відбулося освячення води, якою прочан окропив о. Степан Попроцький, парох місцевого храму Собору Івана Хрестителя. Опісля відбулася Хресна дорога, під-час розважань якої акцентувалася увага на любові до ближнього.

По закінченні Хресної Дороги в храмі відправлявся Молебень до Богородиці, який ангельськими голосами величаво оспівував дитячий хор «Благовіст» (керівник п. Ольга Труш). Відтак перед служінням Божественної Літургії освячувався новий богослужбовий посуд – чаша, дискос, звіздиця, копіє і ложечка. Цього дня в богослужіннях взяли участь о. Степан Попроцький (адміністратор відпустового місця Свелівка), о. Петро Хомета (с. Ковалівка), о. Ігор Віхастий (с. Дубенка), д-н Василь Кавулич (с. Велеснів).

Розважаючи над Євангелієм («Оздоровлення десятьох прокажених» Лк. 17, 12-19), о. Степан звернувся до вірних з такими словами: «Чомусь так складається, що ми в молитві навчилися тільки просити. В житті просто так нічого не буває. Сьогодні кожен із нас, слухаючи Святе Євангеліє, мав би зробити аналіз свого життя… В сьогоднішньому Євангеліє якраз під-кінець року ми чуємо отой добрий наголос у тому, щоби вміти подякувати Господу… Тож нехай Дух Святий допомагає кожному із нас складати подяку за отримані ласки, і тоді ми навчимося цінувати те, що ми маємо, ми будемо знати і пам’ятати вагу того, що для нас є дароване. В першу чергу це є наше життя, те все, що є коло нас, те все дароване нам Господом…»

Вкінці прозвучало подячне «Многая літа» для всіх прочан, отців, хористів, дитячому хорові «Благовіст» і їхнім керівникам, жертводавцям, які подарували богослужбовий посуд, а також всім, хто долучається до служінь Богородиці в відпустовому місці. А дітей о. Степан потішив гостинцями від Святого Миколая.

Марія КУКЛІН,
прес-секретар відпустового місця

Зуміймо в житті навчитися дякувати https://buchacheparchy.org.ua/ Super User