На свято Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього Преосвященний Владика Теодор (Мартинюк) очолив Архієрейську Божественну Літургію в Бучацькому монастирі

27 вересня Церква велично та піднесено відзначає свято Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього. Цього дня християни згадують події IV та VІІ століть, коли у 326 році доброчесна матір імператора Константина Великого, рівноапостольна Єлена, відшукала Чесний Хрест Господній, а у 628 році імператор Іраклій після перемоги над персами вдруге віднайшов Животворний Хрест.

У цю неділю, в день свята, у Хрестовоздвиженській церкві було відправлено Божественну Літургію, яку очолив Преосвященний Владика Теодор, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архієпархії. Йому співслужили: о. Іриней Гумен, ЧСВВ, ігумен монастиря, о. Володимир Шафран, парох церкви Покрови Пресвятої Богородиці та о. Ігор Атаманюк, парох церкви Петра і Павла.

У проповіді Владика пояснив вірним роль Хреста Господнього у спасінні людства. Саме на хрестi Iсус Христос знищив наші гріхи, перемiг владу диявола і примирив людство з Богом. Далі проповідник закликав присутніх бути вдячними Богові за Його дар Хреста, не боятися нести щоденні життєві хрести, оскільки це — духовне вдосконалення. Хрест не є остаточною драмою і нещастям, адже після хреста завжди буде Воскресіння.

Після Святої Літургії у церкві лунало багатоголосе многоліття, Владика Теодор привітав із святом присутніх, висловив радість свого перебування в Бучачі та висловив належну вдячність парафіянам за свідчення християнської віри.

На завершення свята Архієрей із вірними мали змогу вшанувати хрест на тетраподі під спів «Хресту Твоєму покланяємось, Владико, і Святеє Воскресіння Твоє славимо!» Тоді Владика Теодор окропив усіх освяченою водою і благословив часткою Чесного і Животворного Хреста.

«Величаємо Тебе, життєдавче Христе,
і почитаємо хрест Твій святий,
що ним Ти спас нас від неволі ворожої.»

(Величання з Утрені свята)

Прес-центр монастиря
На свято Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього Преосвященний Владика Теодор (Мартинюк) очолив https://buchacheparchy.org.ua/ Super User