Василіянське «Многоліття» о. Доротею Шимчію

20 вересня 2015 року Хрестовоздвиженська парафія у Бучачі переживала ювілейну урочистість. Привітати ювіляра — о. Доротея Шимчія — зібралися василіяни із монастирів України, Польщі та Сербії. Почесну місію привітання здійснив, передусім, Владика Василій Тучапець, ЧСВВ, Екзарх Харківський.

Центральною подією цієї урочистості стала Архієрейська Свята Літургія, яку очолив Владика Василій. Співслужили йому провінційні настоятелі: о. Павло Райчинець, ЧСВВ і о. Пантелеймон Саламаха, ЧСВВ, а також ієромонахи з різних василіянських монастирів та єпархіальні священики.

Під час Архієрейської Божественної Літургії, Владика Василій звернувся до вірних з проповіддю, в якій зосередив свою увагу на Небесному Царстві, меті людського життя. Далі, як приклад, продемонстрував особу, що вже сто років прямує до Божого Царства (о. Доротей Шимчій в часі проповіді знаходився поруч із Владикою на солеї). І, нарешті, розкрив таємницю довголіття ювіляра: пошана до батька і матері, дотримування Божих Заповідей, постійна готовність служити Богові.

Після Богослужіння о. Доротея вітали Владика Василій, о. Пантелеймон Саламаха, який зачитав вітальне слово від Папи Римського Франциска, пригадав про привітання від Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава під час асамблеї монашества УГКЦ та РКЦ, виголосив вітання від Протоархімандрита Василіянського Чину святого Йосафата впр. о. Генезія Віомара, від Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Протоігумен продекламував вірш о. Михайла Лехновського, ЧСВВ.

Опісля цього о. Доротея вітали голова Бучацької райдержадміністрації Фреяк В.Й., голова Бучацької міської ради Мосціпан Й.М., депутат Бучацької міської ради Білінський Р.Р., хористи, члени «Апостольства молитви», рідні, близькі та знайомі.

На завершення святкування о. Доротей поділився із присутніми своїми переживаннями: «Ювілей сам по собі є сумний, оскільки надходить кінець життя, але, крім цього, ювілей для мене є спогадом про ту працю, яку я мав можливість жертвувати для добра Церкви та українського народу.»

Нарешті, вдячний патріарх Василіянського Чину поблагословив усіх присутніх, передаючи Папське благословення вірним.


Привітання для отця Доротея Шимчія

Знову листя змальовує осінь,
Журавлі відлітають мерщій.
Промайнуло століття та й досі —
Молодий і натхненний Шимчій.

У безсмертних словах, що як зорі
Засвітились очам поколінь.
Та у вчинках живих у повторі,
Хоч вони лиш учителя тінь.

Патріарх Василіянського Чину!
Преподобний отець Доротей
Нам дарує для втіхи причину,
Бо сьогодні його ювілей.

А позаду зима лихоліття
І добро, як подяка людей.
Бо любов, мов вогонь крізь століття,
Дарував Доротей — Прометей!

Преподобний чернечий Владико,
Хай над часом вирує політ!
Хоч всміхається сумнів безлико,
Все ж і 200 бажаєм Вам літ!

Хай можливість зійдеться і мрія.
Вітер віри тремтить в парусах!
І ласкава Пречиста Марія
Вас зустріне колись в Небесах!

(Переглянути фото)

Прес-центр монастиря,
вірш: о. Михайло Лехновський, ЧСВВ,
фото: Провінція св. Миколая, ЧСВВ
Василіянське «Многоліття» о. Доротею Шимчію https://buchacheparchy.org.ua/ Super User