Ікони дитячими руками

У смт. Заводське у храмі Зіслання Св. Духа УГКЦ 22 серпня відбувся майстер-клас з іконопису. На захід завітали всі охочі. Найактивнішими учасниками були діти молодшого та середнього шкільного віку із Заводського, Чорткова та околиць району.

 «Такий майстер-клас проводився вже у Львові, а ми запозичили цю ідею від них. Багато коштів не залучали: картон – мій, та й пензлики і фарби ми теж принесли. Такі майстер-класи будемо проводити систематично. Наступний ми з о. Володимиром плануємо на весну, буде із писанкарства», - розповів один із співорганізаторів заходу Віктор Дудяк, голова товариства «Молода Лемківщина Чортківщини», викладач комп’ютерних наук Заводського ВПУ.

Процесом керував Володимир Шерстій - заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки майстрів України. Спершу він розповів дітям про значення і символізм ікони, намагаючись зробити теорію доступною та цікавою.

 «Ідея  зорганізувати захід прийшла Віктору Дудяку, священик підтримав ідею і мене запросили сюди. Ну я, звичайно, погодився, бо це цікаво – працювати з дітьми. У них гарні погляди, вони все бачать по-своєму, тому тут можна і щось для себе почерпнути. Це творчий пошук дітей, тому, думаю, що деякі з них згодом можуть зайнятися іконописом», - розповідає Володимир.

Діти, як і професійні іконописці, використовували списи з інших ікон, наносячи їх за допомогою кальки на картон.  Потім отримане зображення кожен розфарбовував на свій смак.

Отець Володимир Білінчук, спостерігаючи за майстер-класом, розповів про його важливість: «Одна із цілей цього заходу – вводити дітей в активне життя парафії. Колись для простого народу розпис був мальованою Біблією, через яку вони пізнавали Бога. Ікона є важливою у богослов’ї, оскільки це не просто портрет, а уприсутнення конкретної особи. Молитва перед іконою – це двостороннє спілкування з Богом, оскільки не тільки ми споглядаємо на ікону, вона також споглядає на нас».

Діти упродовж майстер-класу працювали старанно, оскільки розмальовували ікони не тільки заради власного розвитку, а й для того, щоб потім передати їх захисникам України у зону АТО.

Катерина Хорощак

Ікони дитячими руками https://buchacheparchy.org.ua/ Super User