Приклад родини Галущинських закликає до любові Церкви і України

Освячення іконостасу, престолу, пам’ятної  дошки  на честь родини Галущинських в каплиці Різдва Пресвятої Богородиці, а також освячення пам’ятника на могилі колишнього пароха  о. Миколи Галущинського, відбулося 16 серпня 2015 р.Б. в с. Звиняч.

Божественну Літургію очолив генеральний вікарій Бучацької єпархії о. В. Заболотний у співслужінні запрошених отців з деканату. На свято прибули вірні із православної громади на чолі із своїм парохом, а  також парафіяни   із сусідніх парафій, представники місцевої та  районної рад.

У пастирському слові о. Володимир Заболотний звернув увагу вірних, згідно євангельського уривку, на дар прощення, який дарує нам Господь Бог у щоденній молитві «Отче наш» та на наше вирозуміння і прощення ближнім, особливо тим, які мають відмінні погляди, але теж є Божими дітьми.

Після Святої Літургії відбулося освячення пам’ятної плити на честь о. М. Галущинського, який 41 рік служив на парафії у с. Звиняч. На цю важливу подію приїхала з Києва правнучка о. Миколи - п. Оксана Охранчук, яка ділилася спогадами про свого родича. П. Оксана підтвердила факт будівництва парафіяльної церкви у с. Звиняч (сьогодні у храмі молиться православна громада), яку у неспокійні часи(1912-1923рр.)будував її прадідусь. Саме під його вмілим керівництвом, завдяки невтомній праці парафіян, був вивершений храм величної краси у стилі бароко.

Опісля, присутні вирушили на сільське кладовище, де освятили пам’ятник та відслужили поминальну панахиду на могилі о. М. Галущинського.

Всі вірні, на чолі з парохом о.Василем Лехняком, щиро вдячні п.Василю Градовому за невтомну працю та велику фінансову допомогу для духовного розвитку парафії. Саме завдяки його підтримці відбулося таке велике дійство у с.Звиняч, яке зворушило душі та розбудило пам'ять.  Преосвященний владика Дмитро (Григорак), правлячий Архиєрей Бучацької єпархії, нагородив п.Василя Градового подячною грамотою.

Часто , вже на святковій трапезі, цитували слова сина о.Миколи Галущинського-Михайла, який був відомим педагогом, організатором та першим командантом легіону УСС . Він говорив: »Поступаймо так, щоб кожен міг сказати слова: «Україна-це я!», - і тоді не треба буде ні присяги, ні заклинання у любові до Батьківщини. Доказуймо щоденною працею, кожним поступком, ділом і словом … і тоді буде Україна».

Другий син о. М. Галущинського - Теодозій(Тит) був  відомим церковним діячем, богословом, істориком Церкви та ректором семінарії УГКЦ, Архимандридом ЧСВВ, консультатором Східної Церкви у Римі. Син Іван-голова товариства «Рідна школа» у Львові, син Микола-адвокат,оборонець прав українців в умовах польського поневолення,провідний діяч»Пласту». Всі сини отця Галущинського   прислужилися для добра Церкви та України, залишивши чудовий приклад до наслідування тим, які бажають бачити Україну високодуховною та розвиненою Державою.

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

Приклад родини Галущинських закликає до любові Церкви і України https://buchacheparchy.org.ua/ Super User