Храмовий празник в Катедральному соборі

12 липня 2015 в празник Святих славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла в Катедральному Соборі Бучацької Єпархії УГКЦ відбулися святкування храмового празнику.

Святкування розпочалося Архієрейською Божественною Літургією, яку очолив преосвященний владика Дмитро Григорак – єпарх Бучацький у співслужінні преосвященного владики Теодора Мартинюка - єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівсьої Архиєпархії, та численного духовенства.

Особливістю цьогорічного святкування храмового празнику став момент передачі мощей покровителів катедрального собору апостолів Петра і Павла, які за стараннями вислуженого єпископа Бучацької єпархії, а нині Каноніка Папської базиліки Святої Марії Більшої у Римі владики Іринея Білика будуть постійно перебувати в катедральному храмі для молитовного почитання.

Із проповіддю до вірних звернувся Владика Теодор, який зазначив, що: «Апостоли Петро і Павло були нескоримими та стійкими у боротьбі за перемогу. На прикладі їхнього життя ми бачимо, що бути християнином означає пройти багато випробувань. Але завдяки незламній вірі та любові ці випробування можливо пройти гідно. У час сьогоднішньої боротьби постаті апостолів Петра і Павла повинні бути нагадуванням про істинне призначення кожного християнина. Тому цьогорічне відзначення храмового свята стало таким особливим, адже із отриманням мощей святих ми повертаємось у минуле і глибше починаємо розважати над діями апостолів».

Після Божественної Літургії настоятель катедрального собору о. Андрій Лемчук, зачитав декрет передачі мощей та висловив слова вдячності Владиці Іринею, за їх надання.

Відтак преосвященні владики подякували присутнім на Божественній Літургії захисникам та їхнім родичам і кожному з них подарували Катехизм Української Греко-Католицької Церкви «Христос–наша Пасха». Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна, який також був присутній на святкуваннях, вручив родинам загиблих учасників АТО з Чортківщини відзнаки, ордени "Богдана Хмельницького III ступеня" отримали рідні Романа Ільяшенка та Руслана Коцюка.

Святкування продовжилося великим освяченням та окропленням святою водою, а відтак концертом, приуроченим захисниками нашої вітчизни та їх сім’ям, який підготувала пані Галина Обліжок. Також в концерті прийняв участь гурт «Писанка».

Усіх гості мали змогу почастуватися приготовленими парафіянами солодощами та напоями.

Храмовий празник в Катедральному соборі https://buchacheparchy.org.ua/ Super User