І знову усіх прочан покликала Богородиця в Савелівку, до Єпархіального відпустового місця. Знову лунали величні пісні і щирі молитви до Чудотворної ікони Савелівської Божої Матері. 21 червня, з благословення Єпарха Бучацького владики Дмитра (Григорака), о. Степан Попроцький, парох місцевого храму Собору Івана Хрестителя, знову радо  і тепло зустрічав на прощі усіх паломників.

Цього дня сюди прибули:

о. Василь Бучинський, парох храмів Св. Параскеви (Гусятинський декант) та Успіння Пресвятої Богородиці (Пробіжнянський деканат);

о. Петро Гудима, парох храму Покрови Пресвятої Богородиці м. Гусятин, з молоддю;

о. Олег Гладун, парох храму Покрови Пресвятої Богородиці с. Трибухіці (Гусятинський деканат) з парфіянами та спільнотою «Марійської дружини»;

о. Петро Хомета, парох храму Св. Миколая Чудотворця з с. Ковалівка;

о. Назарій Бедрій, парох храму Св. Миколая чудотворця з с. Велеснів  з парафіянами;

о.д.Василь Кавулич з Велеснева.

Збіглися вірні і з усіх куточків Монастириського деканату.

Урочисте винесення Чудотворної ікони Матері Божої Савелівської, величальні дзвони та дзвінкий спів церковних пісень – так в цю неділю розпочалася проща в с. Савелівка. Слідом за процесією і священниками потягнулася вервичка людей від храму до каплички на початок села. Саме там біля Святого джерела відбулося освячення води, благословення всіх присутніх людей і окроплення їх свяченою водою.

Опісля розпочалася Хресна Дорога, на якій всі вірні долучилися до розважань над муками, смертю і Воскресінням Господа нашого Ісуса Христа в наміренні за мир і спокій в нашій країні. Адже, як зазначив о. Степан «… є те, що сьогодні турбує нас, те що виводить нас із рівноваги. Бо якою би великою не була моральність, якою би не була та чи інша людина, та чи інша мама, та чи інша дружина, яка втратила чоловіка чи сина, чисто по-людськи зароджується в їхніх серцях оте, що є з гріхом. Тому ми сьогодні творимо молитву найперше за мир в Україні, а відтак за підтримку тих, хто постраждав,  за підтримку тих, чиї серця обливаються сльозами, жалем і болем…».

Так хресною ходою від каплички вверх процесія піднялася до церковного подвір’я, де і відправлялася Божественна Літургія. Службу очолив о. Назарій, а чудовим ангельським співом оспівував парафіяльний хор «Аgios» з  с. Велеснів (керівник – Михайло Лихацький). Підчас відправи вірні приступали до св.. Сповіді і св.. Причастя.

По завершенні служби відправлявся Молебень до Христа Чоловіколюбця. Відтак прочани пригорталися до чудотворної ікони Савелівської Матері Божої кожен із своїм наміренням. Також традиційно відбулося Миропомазння.

Щиро дякуючи всім отцям і паломникам, які в цей день долучилися до спільної молитви, отець-парох Степан попросив, щоби якнайчастіше ми всі разом з молитвами прибігли до Богородиці, яка прославилася у чудотворній іконі Савелівської Матері Божої, не забували оту дорогу, яка веде до оцього святого місця, де кожної третьої неділі місяця відбувається проща. І на закінчення звернувся до людей словами Богородиці, сказані нею в Меджугор’ї: «…«Ми багато говоримо, але мало молимося». Хотілося б, щоб сьогодні оці слова глибоко засіли в нашій свідомості і, йдучи додому, над цими словами ми розважали. Бо по-справжньому ми з вами багато говоримо, але мало молимося. Тому нехай Всемилостивий Господь за молитвами Пресвятої Богородиці завжди буде з вами».

 

Марія Куклін

Прес-секретар

відпустового місця с. Савелівка

Бучацької Єпархії

 

Ми багато говоримо, але мало молимося https://buchacheparchy.org.ua/ Super User