Жителі села Рожанівка, що поряд з смт. Товсте Заліщицького району стали учасниками неординарної події, до якої самі ж і спричинили. В селі було освячено відреставровану дерев’яну каплицю св. Миколая. Особливість цієї події в тому, що вона об’єднала парафіян обох християнських конфесій Рожанівки.

Історія каплиці розпочалась далекого 1817 року. Тоді польська пані Марія з сім’єю проїжджала  селом в кареті. Та коні понесли, і всі, хто знаходився в кареті, загинули, крім пані Марії. На знак подяки за порятунок вона вирішила в цьому місці спорудити спочатку статую св. Миколая, що сталося 7 вересня 1817 року, а згодом і дерев’яну каплицю. Каплиця проіснувала  всі нелегкі часи історії села, пережила дві світові війни, була безмовним свідком національно-визвольних змагань. На протязі 40 років за каплицею наглядали і підтримували її в належному стані жінки с. Рожанівка Гриненко Анастасія та Лищишин Марія.

Проте в 2015 році постало питання реставрації каплиці. Як висловився згодом на урочистостях парох церкви Св.Євхаристії о. Петро Стефанишин, «Бог об’єднав людей обох громад». Прилучившись до богоугодної справи, люди не рахувались ні з приналежністю до конфесії, ні з коштами, ні з часом. Допомагали, хто чим міг. Відповідальні роботи стали можливими завдяки жертводавцям Стефаняку Петру, Попілю Ігору, Шведу Ярославу, Андрейківу Сергію, Садовському Петру, а також з навколишніх сіл Мацьківу Ярославу, Павлюку Івану, Золотому Михайлу, Павлику Івану, Ковальчуку Володимиру, ПАП «Довіра» Войчишину Олегу, Бойчук Наталії, ПАП «Фортуна» с. Свидова Фрич Ользі.

Якнайактивніша участь у організації робіт належала знаному в краї вихідцю з села Стефаняку П.О., а також керівнику ПП «Фортуна» Попілю І.С., які в найвідповідальніші моменти брали на себе питання матеріального та фінансового забезпечення реставраційних робіт.

І ось довгожданий день настав. Здається, саме  Небо сприяло події, адже сонце світило особливо щедро, іноді визираючи із-за нечисленних білосніжних хмарин. В церкві Володимира Великого було проведено урочисте богослужіння, і парафіяни на чолі з парохом о. Олексієм Паляничко вирушили процесією, що об’єдналася в єдину урочисту ходу з парафіянами церкви Св. Євхаристії з о. Петром Стефанишиним, які теж завершили урочисте богослужіння. Вражаючою урочистою ходою рожанівчани та гості села пройшли до відновленої каплиці св. Миколая, біля якої пройшли урочистості з нагоди її освячення. Священики, серед яких були також о. Ігор Леськів та о. Степан Війтишин з Товстого, освятили каплицю та виступили з урочистими проповідями. В проведенні служби активно допомагали дяки Мельник Ярослав та Попіль Михайло.

Про історію Миколая Чудотворця, його смиренне життя говорив о. Ігор. Очевидно, що нема в Україні жодної сім’ї, яка б не знала і не шанувала св. Миколая. Про це говорив о. Олексій Паляничко. Він висловив велику вдячність жителям Рожанівки за виконану роботу.

А о. Петро Стефанишин зупинився на історії каплиці і висловив вдячність жертводавцям. Він особливо підкреслив те, що св.Миколай поєднав парафіян обох християнських конфесій села. Особливо хвилюючим був момент, коли присутні стали свідками рукостискання парохів обох церков. А ще, св. Миколай, не був би Миколаєм, якби не залишив в каплиці солодощі для місцевих дітлахів, які оточили пропоновані кошички з подарунками. Саме їм, нинішнім найменшим жителям Рожанівки, юним громадянам України, належить майбутнє. А воно буде, якщо і в державі буде єдність. Така єдність, яку продемонстрували парафіяни християнських громад Рожанівки.

Буде єдність – буде майбутнє в Україні.

 

 

Юрій Війтик

Член НСЖУ

 

Каплиця єднання https://buchacheparchy.org.ua/ Super User