Такі чудові величні слова до Пресвятої Богородиці злітали з уст сотень прочан і священників, котрі з вірою і надією принесли свої щирі молитви до чудотворної ікони Савелівської Матері Божої у відпустовому місці с. Савелівка. Саме там 26 квітня з благословення єпископа Бучацької єпархії о.Дмитра Григорака відбулася проща для трьох деканатів єпархії: Борщівського, Гримайлівського та Підгаєцького.

Тепло вітав всіх паломників о. Степан Попроцький, парох місцевого храму Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. На прощу до Єпархіального відпустового місця в  с.Савелівка прибули:

- о.Назарій Бедрій з хором та парафіянами із Зілісся;

- о.Ігор Віхастий  разом з парафіянами з с. Дубенка.

- о.Михайло Бойчук разом з парафіянами із с. Григорів та с.Бертники;

- о.Петро Хомета з Ковалівки із парафіянами;

- о.Богдан Боднар, парох храму Успіння Пречистої Діви Марії м.Борщів з своїми парафіянами(Борщівський деканат);

- о.Ярослав Палій, парох храмів Успіння Пресвятої Богородиці с.Карашинці та Покрови Пресвятої Богородиці с.Клйювинці зі своїми парафіянами (Гримайлівський деканат);

- о.Юрій Яновський, парох храмів Святого Онуфрія с.Глібів, Пресвятої Трійці с.Оленівка, Святого Великомученика Димитрія с.Пізнанка зі своїми парафіянами (Гримайлівський деканат);

- о.Михайло Кав’як, парох храму Святого Миколая с.Боків зі своїми парафіянами (Підгаєцький деканат);

- о.Володимир Литвинів, парох храмів Святої Параскеви П’ятниці с.Білокриниця, Покрови Пресвятої Богородиці с.Бронгалівка, Собору Пресвятої Богородиці с.Михайлівка зі своїми парафіянами (Підгаєцький деканат);

- о.Микола Мидляк, парох храмів Всіх Святих українського народу м.Підгайці та Святого Юрія с.Старе Місто зі своїми парафіянами(Підгаєцький деканат);

-о.Василь Яремко, парох храмів Зіслання Святого Духа с.Завалів, Різдва Пресвятої Богородиці с.Затурин, Святого Архистратига Михаїла с.Лиса, Святого Миколая с.Носів, Перенесення мощей  Стого Миколая с.Середнє зі своїми парафіянами (Підгаєцький деканат);

- о.д.Василь Кавулич з Велеснева.

Почалася проща з урочистого винесення Чудотворної ікони Матері Божої Савелівської. Опісля, під величний спів великодніх пісень, процесія попрямувала до Святого джерела, де біля каплички відбулося освячення води, благословення всіх присутніх людей і окроплення їх свяченою водою.

Неподалік цього місця в лісі, на підйомі аж до храму, простягнулася Хресна дорога, яку, із розважанням страстей Христових, пройшли священники разом із прочанами. Жертвували цю Хресну дорогу в наміренні «За мир і спокій в нашій державі», адже, як зазначив о. Степан  в своїй проповіді «…Не тільки зброя може перемогти оте, що нам так докучає. Без молитви нічого ми не вдіємо, скільки зусиль ми би не прикладали…»

По приході до храму на подвір׳ї біля чудотворної ікони Савелівської Матері Божої відправлялася Свята Літургія, яку очолив о. Назарій Бедрій. Під час служби прочани мали змогу приступити до сповіді і Святого причастя.

Розважаючи над Євангелієм тієї неділі, Неділі жінок-мироносиць, у своїй проповіді о. Назарій звернувся до паломників з такими словами: «Христос направду Воскрес! І нам всім подарував ту радість. Першим, кому Ісус явився – це жінкам-мироносицям. Він їм першим подарував ту радість. Кожна жінка, мати, дівчина, яка тут присутня, яка сьогодні прийшла до цього святого місця у своєму наміренні за здоров׳я, за навернення, за мир в Україні, кожна присутня тут мати, яка просить, щоби її син щасливо здоровий вернувся додому із страшного сходу України, кожна є тою «жінкою-мироносицею», яка намащує рани Ісуса своєю молитвою…»

Отець-парох Степан від імені Пресвятої Богородиці Савелівської, яка в особливий спосіб прославилася в цій іконі і в цьому святому місці, склав найщиріші слова подяки все чесним отцям і всім прочанам, які прибули в цей день на прощу, і запросив всіх на молебень, який відслужили біля Чудотворного образу  кожен в своєму наміренні і в наміренні отця для повного відпусту. По закінченні молебня відбулося Миропомазання.

Вже доброю традицією у відпустовому місці є кожної третьої неділі місяця почергово запрошувати церковний хор з навколишніх сіл району. В цей день своїми ангельськими голосами прославляв Господа Залісецький церковний хор «Алилуя» під керівництвом Галини Поперечної та дяків Івана і Михайла Лихацьких, супроводжуючи своїм чудовим співом всю прощу.

Кожен із паломників повертався до своїх домівок з вірою, любов׳ю і  благословенним вогником в серцях, які запалила Пресвята Богородиця, прославлена в цій іконі у цьому святому місці. Вона з відкритими обіймами чекає на нас, на наші молитви до Чудотворного образу Савелівської Матері Божої.

 

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

 

«Ще не чувано ніколи, щоб вона не помогла…» https://buchacheparchy.org.ua/ Super User