У Велику П’ятницю, 10 квітня 2015 р.Б., в Катедральному Соборі верх.. апп. Петра і Павла відбулася Вечірня із виставленням плащаниці.

Очолив молитву Владика Дмитро (Григорак) — Єпарх Бучацький. У молитві взяли участь парафіяни та гості храму. Після Царських часів на Вечірній відбулася процесійна хода навколо храму із виносом Плащаниці. По завершенні молитви вірні традиційно мали можливість приклонитись перед «Тілом Христа у гробі».

Цікавим фактом стала теж ідея прикрашення гробу Господнього. Цього року, унікальним елементом гробу, були пусті рамки для фото, прикрашені синьо-жовтими стрічками. Вже протягом 10 років прихожанин Катедрального Собору п. Павло Батрин втілює актуальні події, які відбуваються в Україні та світі у гріб Господній.

«Ця ідея, прийшла до мене не випадково. Скільки сьогодні загиблих воїнів ми згадуємо на молитві, але скільки мучеників для нас невідомі, які віддали своє життя за нашу волю, за наш народ і правду. Ці пусті рамки, символізують невідомих осіб, які теж перебувають у гробі і воскреснуть разом із Христом, під час Його другого пришестя», – поділився з нами п. Павло.

Після виносу плащаниці відбулося освячення нового мощівника для мощів блаженного Омеляна Ковча, які перебувають у храмі.

Також, о 18:00, Владика Дмитро, разом із священиками, які служать у Катедральному Соборі м. Чорткова, молились Єрусалимську Утреню, що є вершиною спокутного служіння Ісуса Христа є Його перебування в гробі. Саме це Літургійне дійство і виражає цю таємницю набагато краще за всі теоретичні ствердження.

 

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

 

Виставлення плащаниці та Єрусалимська Утреня у Катедральному Соборі м. Чорткова https://buchacheparchy.org.ua/ Super User