9 квітня 2015 р.Б. у Великий Четвер, згідно традиції, Владика Дмитро (Григорак) разом із священиками та мирянами молились Утреню Страстей, у Катедральному Соборі м. Чорткова, на якій читають 12 уривків з Євангелій. Зміст Євангелій і літургійних текстів присвячений прощальній бесіді Ісуса Христа з Його учнями на Тайній Вечері, зраді Його Юдою, суду над Ним у первосвящеників і Пилата, Його розп'яттю та похованню.

Дванадцять Євангелій складені по текстах чотирьох євангелістів. У проміжках між читаннями прийнято співати 15 антифонів, які доповнюють і пояснюють перебіг євангельських подій.

Церква закликає вірних пережити разом з Христом події тих страшних годин, коли Спаситель молився Своєму Отцеві до кривавого поту. Молитву Свою Він завершив висловленням повної відданості волі Отця: «Але не як Я хочу, а як Ти». А згодом віддав своє життя за нас на хресті

Головним сенсом молитви Утрені Страстей і слів Євангелій, є стати співучасником подій, описаних в них. Страждання Господа переживаються і стають частиною особистого духовного досвіду. Саме в співпереживанні Христу є сенс антифонів цього Богослужіння.

 

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

 

Владика Дмитро (Григорак) разом із священиками та мирянами молились Утреню Страстей, у Катедральному Соборі м https://buchacheparchy.org.ua/ Super User