7 квітня 2015 р.Б. на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, парохія прокатедрального собору м. Бучача, святкувала свій перший ювілей у новоосвяченому храмі. Із цієї нагоди Владика Дмитро (Григорак), у співслужіння із 5 священика молились Велику Вечірню із Літургією Василія Великого.

«Саме сьогодні ми святкуємо Воплочення, входження Бога в наш світ. Бог створив нас, але нас без нас спасти не може. Часто ми вважаємо, що є настільки незначними, що насправді від нас нічого не залежить. Але через одну людину, через Марію приходить спасіння. Бог часто кличе, але не всі відповідають Йому «Так». Чи може щось змінитись від того, що відповімо «Ні»? Я ж не герой, не подвижник. Проте, кожне «Ні» – це трагедія. Маленька чи велика, але завжди трагедія. Зараз важкий час, але Бог пропонує кожному своє місце заради спільної справи. Чим більше «ні», тим швидше ворог зламає нас, зробить рабами і знищить. Тому коли Бог пропонує нам бути воїнами-захисниками – сміло скажімо своє «Так». Немає більшої любові, коли хтось віддає своє життя за інших, це і сенс нашого життя, нашої віри. Проте, є ще одне «Так», від якого не менше залежить наше майбутнє – це «так» молодої матері. Часто злий дух промовляє і закликає до дитиновбивства. Ми, народжені, можемо захищатись від вбивці, а дитина, в лоні матері залежить від своїх батьків. Офіційна ми, українці, вбиваємо 200 тисяч дітей в рік, неофіційно близько 1 мільйона. Жодна війна не відібрала стільки життів. І це робимо ми – «побожні» українці. Не просто так, Бог допускає війну на наших землях. Ми хочемо волі, тоді в першу чергу звільнімося від найбільшого смертельного гріха – дитиновбивства. Саме сьогоднішнім святом Церква вказує на те, що людина, вже є від моменту зачаття людиною. Навіть, якщо ми переможемо у війні, але матері не скажуть свого «Так», тоді ми знищимо самі себе і без війни. Тому бажаю кожному із нас, завжди казати Богові: Так», – наголосив Єпарх у проповіді з нагоди свята.

Після Божественної Літургії, традиційно відбулось освячення води та окроплення всіх вірних.

 

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

 

 

Є ще одне «Так», від якого не менше залежить наше майбутнє – це «так» молодої матері, - Владика Дмитро (Григо https://buchacheparchy.org.ua/ Super User