9 квітня у Великий четвер традиційно відбувся Чин умивання ніг, який здійснив Єпарх Бучацький Дмитро (Григорак).

«Сам і нині, Владико, пройшовши посеред недостойних слуг Твоїх, що йдуть за твоїм прикладом, обмий всяку скверну і нечистоту душ наших, щоб ми, обмивши порох, який приліпився до нас від прогрішень наших і обтерши рушником любові один одного, могли вподобатися Тобі в усі дні життя нашого і знайти благодать перед Тобою» – саме так молився Владика Дмитро під час умивання ніг.

Самому Чину передувала Вечірня із Літургією Св. Василія Великого, у якій взяли участь 12 священиків Бучацької єпархії УГКЦ, яким згодом владика вмив ноги. Молитовне дійство чинять церковні ієрархи, слідуючи прикладу Ісуса Христа, який на знак покори омив своїм учням і апостолам ноги на Тайній Вечері. Цього року також у дійстві молитовно взяли участь більше 60 священиків єпархії, представники монаших згромаджень та студенти ЧДКА ім. свщмч. Григорія Хомишина. Сама підія відбулась у Катедральному Соборі Верх. Апп. Петра і Павла м. Чорткова.

Також, після здійснення Чину вмивання ніг парох катедри – о. Андрій Лемчук, зачитав вірним «Пастирське послання Блаженнішого Святослава до священослужителів УГКЦ на Великий і Страсний четвер».

«Дорогі отці! Закликаю вас не тільки молитовно, але і фізично перебувати з нашими воїнами. Сьогодні немає більшого служіння, як служіння воїна-захисника, але і воїна-священика. Ми, як воїни Христа повинні, для перемоги підносити свої молитви до Господа, здійснювати пости і чинити діла милосердя. Також, в цей нелегкий час, воїни, які захищають нас зброєю, потребують також зброї духовної, нашої духовної підтримки. Кожен єпископ раз у році вмиває ноги 12 священикам своєї єпархії. Це не є театральне дійство – це живе наслідування Христа у духовному сенсі. Бог принижує себе перед учнями, перед людиною. Це не означає, що ми зараз маємо вмивати ноги усім нашим ближнім, але повинні служити їм у дусі любові, в дусі покори, не раз у році, але кожного дня. Отці, несіть цей жест до своїх вірних – жест не корисливості, не страху, а любові і смирення» – наголосив Владика Дмитро на завершення дійства.

 

Прес-служба Бучацької Єпархії УГКЦ

 

 

{youtube}cpO9Akix5PI{/youtube}

Це не є театральне дійство – це живе наслідування Христа, - Владика Дмитро (Григорак) після звершення Чину вм https://buchacheparchy.org.ua/ Super User