22 березня 2015 р.Б. у катедральному соборі Верх. Апп. Петра і Павла, Владика Дмитро (Григорак) відслужив Архієрейську Літургію, з нагоди 4 тижня Великого Посту.

«Молитва і піст є 2 крилами, які підносять людину до неба. Але для правильного розуміння нам потрібна віра, інакше кожна з цих речей нам не потрібна. Часто ми віримо у силу своєї власної віри, у самих себе – це не християнство. Ми повинні вірити в Ісуса Христа. Проте, молитва потрібна нам також, для посилення як віри, так і посту. Якщо ми щирі, то ділимося з Богом всім, саме молитва є таким діленням, під час якої змінюється стан душі особи.

Один полковник, який далеко не був віруючим, розповідав мені, завдяки чому навернувся. Найстрашнішим і найважчим для воїнів не є навіть смерть, а радше постійне очікування на неї. Такий стан переживають бійці під час обстрілів із «градів». Коли обстріл триває від 1 до 5 годин, ти сидиш у бліндажі, і нерви вже не витримують. Часто через, це наші хлопці вибігають із укриттів і тут же гинуть. Саме у такій ситуації опинились вояки, якими керував вище згаданий полковник. Обстріл йшов вже 2 годину. Командир зауважив, що воїни вже більше не витримають напруги. Єдина думка, яка прийшла у голову, було витягнути молитовник, який подарували йому волонтери. Відкрив він його саме на Псалмах. Обстріл йшов ще годину, проте жодний не вибіг. Всі навпаки заспокоїлись і поринули у молитву. Самі тоді полковник щиро увірував у Христа та велику силу молитви.

У свою чергу, щоб підсилити молитву потрібен піст. Проте, яким повинен бути цей піст найкраще розповідає нам пророк Ісая. Він полягає не в утриманні від їжі, але радше у чиненні добрих справ, діл милосердя. Хоча утримання від їжі, нам також потрібне, тому що такий спосіб викристалізовує нашу щиру молитву – нашу жертву Богові, за когось чи за щось. Це своєрідне підтвердження нашої дійсної потреби допомоги Господа».

Ми досі молимося кожного дня о 21:00 за мир в Україні, за навернення Росії, а також кожна єпархія у відповідний день строго постить. Саме ці 2 речі є найбільшою зброєю проти злого духа, і саме ці дві речі зображають Богу щирість і правдивість наших намірів.

Останнє, на що б хотів звернути увагу, щоб піст і молитва мали взагалі якийсь сенс, потрібне життя у святості – це основа. Ми повинні жити свято – тобто нормально, бо саме це і є святість. Якщо ми молимося і постимо, але чинимо гріх – це фарисейство. Тому у цю 4 неділю Великого Посту закликаю всіх не тільки до посту і молитви, але також до щирості, щирості у наших серцях», – частина проповіді Владики Дмитра.

 

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

 

Єпарх Бучацький: «Молитва і піст є 2 крилами, які підносять людину до неба» https://buchacheparchy.org.ua/ Super User