15 березня 2015 відбулося представлення Великопосної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» на чотирьох парафіях Товстенського деканату Бучацької єпархії, а саме у с. Летяче с. Дорогичівка с. Шутроминці та с. Устечко де є парохом о. Михайло Вітовський. Завдяки о. Михайлу та його запрошенню вірні цих парафій разом з референтом Бюро УГКЦ з питань екології дяконом Михайлом Деревенчуком мали можливість молитися за збереження усього Богом створеного світу та роздумувати над сучасною екокультурою особистості.

Саме на цьому аспекті була зосереджена увага о. Михайла у його зверненні до своїх вірних, як духовного наставника. На думку отця: «Те, що людина створена «на образ Божий» означає, що Бог дав людині розум, свобідну волю, почуття. А людина не має бути лиш володарем, деспотичним тираном світу, а розумним і передбачливим господарем, який піклується про те, що отримав у спадщину, який береже і покращує сад, щоби він давав якнайкращі плоди, а не лише винищує його, доводячи до вичерпання та знищення, адже тоді він знищив би й себе самого».

Підсумовуючи отця референт Бучацької єпархії підкреслив той факт, що час Великого посту є часом, коли людина має задуматись над своїм життям і діяльністю. Це час, коли усі віруючі християни повинні очиститись від своїх гріхів і почати плекати природу як Боже створіння. Тільки той, що живе у гармонії з природою – може вповні жити у мирі з Богом, нашим Творцем і Спасителем. «Правдиве навернення і покаяння неможливе без примирення із природою, як нашим найближчим і найріднішим ближнім».

Отже дорогі мешканці планети Земля! Не спотворюймо цей Богом створений світ. Не використовуймо Його щедрі дари не по призначенню. Не кладімо на його плечі нових хрестів.

 

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

 

Представлення Великопосної ініціатива у чотирьох парохіях Бучацької єпархії УГКЦ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User