Для кращого розуміння даної публікації, рекомендуємо ознайомитись із загальною інформацією про Тезе, за даним посиланням

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

Від змін не втекти вони певною мірою вказують нам як думати, чого бажати, куди рухатись у цьому глобалізованому світі. 

Молодь сьогодні творить нову культуру, яку саме, значною мірою залежить від нас. Тезе дозволяє сформувати суспільство на засадах глибоких християнських ціностей. Цей зїзд молоді є унікальним та поодиноким місцем, де люди з різних  країн, спільнот - об’єднуються та співпереживають дар живої присутності ближнього, який завжди для нас, християн, є благословенням. Тому присутність в Тезе є нагодою наблизитись до першоджерел Євангелія: через спільну молитву, спів, роздуми на самоті та обмін думками. Кожен, хто приїжджає сюди, має на меті відкрити, вперше чи заново, зміст свого життя, знайти його сенс. В Тезе панує любов, відкритість і взаємопідтримка, адже тут ми єднаємось з Богом. Поїздка в Тезе - це також можливість побачити життя в Європі, проаналізувати і порівняти життя в Україні з іншими країнами Європи.

Форма молитви Тезе дає можливість, саме тут, віднайти себе тим, хто ще не знайшов себе у вірі, але шукають Бога. Яскравим підтвердженням є факт, що молитви Тезе набувають чимраз то більшої популярності. Молодь України вже багато років відвідує Тезе Франції.

Ось тількі деякі свідчення, що найчастіше виринають з океану теплих та світлих молитвоних відчутів.

«У цьому благодатному місці – Тезе, я духовно відновилася, отримала багато сил на майбутнє. Незабутнє враження справила спільна молитва кількох тисяч осіб. Дякую Богу, що скерував мене сюди» (Ігор)

«Тезе для мене чудова можливість ознайомитися з красою, багатством традицій різних країн світу, можливість знайти спокій і дружбу, підтримку, розуміння, об’єднатися у спільній молитві та пісні для спілкування з Богом, звільнити своє серце від сумнівів та неспокою, знайти правильне і вірне рішення для вирішення різних життєвих ситуацій з Божою допомогою» (Маряна)

«Завдяки Тезе я отримала духовну рівновагу, віднайшла мир і спокій, глибше пізнала Господа Бога. Особливо мене вразила простота людей, які спільно моляться не зважаючи на різні національності та конфесії. Поїздка в Тезе – це також можливість побачити життя в Європі, ознайомитися з видатними пам’ятками мистецтва, витворами природи, проаналізувати і порівняти життя в Україні з іншими країнами Європи. З нетерпінням чекаю наступної поїздки у Тезе». (Христина) А далі запрошую тебе шановний читачу пережити реквієм – спогад, тих прекрасних днів.

Вже втретє мені пощастило зустріти Новий рік із спільнотою Тезе, цього разу в Празі. Дорога до цього надзвичайно гарного міста була ближчою в порівнянні з попередніми подорожами до Риму та Стразбургу. Прага нас зустріла волонтерами та снігом і морозом, хоча в цій країні взимку немає сильних морозів. Забігаючи вперед скажу, що в день нашого повернення ми бачили на клумбах біля церкви квіти, коли вже зійшов сніг. Отже, наша група зареєструвалася і ми отримали адресу, за якою мали проживати всі ці дні. Це завжди хвилюючий момент, тому що ніхто не знає, де буде проживати.

В Празі дуже зручне сполучення, є метро, яке складається з трьох ліній. Нам прийшлося пересісти з однієї лінії на іншу, потім ще трохи пройтися. Згодом добралися до храму. Виявилося, що жити ми мали в школі. Я в таких умовах жила ще в студентські роки під час практик, та це мене не налякало. Ми розмістилися, після чого розпочалися дні в Тезе. Щоранку мали Святу Літургію у храмі, потім їхали в центр Праги щоразу в різні церкви для спільних молитов, де мали можливість духовно та культурно збагатитись.

Темою зустрічі молоді в Празі була: "Бути сіллю Землі". "Ви – сіль землі. Коли ж сіль звітріє, чим її солоною зробити." (Мат. 5:13) Бути сіллю землі – це дар від Бога, який ми прагнемо прийняти з радістю. Будучи сіллю землі, кожен із нас може передати смак до життя. Наше перебування на землі набуває сенсу, коли ми прикрашаємо життя тих, хто довірений нам. Не втрачати смак – значить посвятити себе повністю, у руки Божі, та із дитячою довірою із приймати із Господніх долонь усі дари. Ці слова розкривалися та обговорювалися на зустрічах в малих групах, ці слова проносилися в виступах братів Тезе. Другою пропозицією зустрічі було: «зобов’язання примиритися». Для нашої країни, саме тепер, це особливо актуальна тема. Багато разів всі молоді люди молилися за мир в світі та за мир в Україні. Дуже зворушливо відчувати себе частинкою тієї сили, яка є в спільній багатотисячній молитві.

Третя пропозиція: «Робота заради миру». Мир – це більш ніж відсутність конфлікту, це повнота життя. Коли ми вітаємо Божий мир всередині нас, він поширюється на тих, хто навколо нас і на всіх істот. Прагнення до миру робить наше серце більш всеосяжним і наповнює його співчуттям для всіх. Мир приходить. щоб проявитися в гостинності й доброті в наших сім’ях, в наших кварталах, в нашій повсякденній діяльності.

Четверта пропозиція: «Турбота про нашу Землю». Лагідними є ті, хто не нав’язують себе. Лагідність – це не покора, а влада над насильницькими імпульсами всередині нас. Земля не є нашою власністю. Вона повірена нам, тому кожен покликаний піклуватися про неї. Ресурси планети не безмежні. У нас є зобов’язання солідарності між людьми і народами, і для майбутніх поколінь.

Ось всі ці теми обговорювалися на зустрічах Тезе. Спільні молитви проходили в Соборі Св. Віта, в церкві Матері Божої перед Тином та в холах експоцентру , які були спеціально обладнані та декоровані. Хочеться відмітити колосальну роботу над організацією прийняття такої величезної кількості людей. Як гарно організоване харчування, як всі поміщаються на молитвах і на таку величезну кількість людей ніде немає сварок, якихось сутичок, хоча народи є різні і люди теж, тільки чути пісні, сміх і вічне питання - Where are you from?

Окрім спільних молитов ми ще встигли познайомитися з красою міста. Не перебільшу, якщо скажу, що Прага – одне з найкрасивіших міст світу! На вуличках така маса туристів, що подекуди утворюються затори. На Старомістській площі щогодини збирається натовп, щоб подивитися виставу на годиннику з участю апостолів, смерті та інших дійових осіб. Карловий Міст – найбільший з восьми мостів Праги прикрашений великою кількістю пам’ятників і скульптур, а які смачні делікатеси є в Празі! Свиняче колінце, часникова та цибулина юшка, різні пиріжки – на всі смаки та гаманці!

Не можу не згадати про дивний архітектурний витвір – танцюючі будинки. Це дві будівлі, які зображені у вигляді танцюючої пари. На даху одного з них є ресторан і гарна площадка для огляду міста (до речі туди пускають всіх і безкоштовно).

Писати можна ще багато, але краще самому побувати на зустрічі Тезе, набратися вражень, збагатити свою душу в молитві, зустріти нових та старих друзів (а доволі часто зустрічаються люди, які були разом в попередніх зустрічах) і збагатити свій духовний світ!

 

Враженнями поділились:

Світлана Власюк та

о. Іван Микитюк

 

Враження від Європейської зустрічі у Празі https://buchacheparchy.org.ua/ Super User