У храмі Успіння Пречистої Діви Марії відбувся Вертеп, який підготували діти двох катехитичних груп, а також члени Марійської та Вівтарної Дружин.

Цьогоріч у Різдвяному виступі були тісно переплетені вифлеємські події з теперішніми подіями в Україні. Пастушки йшли до Ісуса з України, несли йому подарунки та просили миру для  нашої країни. В образах трьох царів постали такі історичні постаті, як князь Володимир Великий, який ніс дари від центральних українців, Данило Галицький, що йшов до Ісусика від західних українців та Богдан Хмельницький, що приніс дари зі сходу. Цар Ірод, наказуючи вбити новонародженого Ісуса, погрожував і українському народу, та пастушки з України прогнали його. Захоплюючою кульмінацією виступу став спів колискової Дівою Марією для Ісусика та її монолог-роздум над Його подальшою долею.

Закінчували Вертеп діти, які уособлювали українців з різних регонів. Були тут: і українка з Волині, і українець з Буковини, і полтавчанка, з маленькою вишиванкою для Ісуса, і українець з-над Дніпра та Карпат, з Галичини, українці з Америки, Канади та Австралії. Усі вони несли подарунки для Ісуса, колядували, грали на музичних інструментах та просили кращої долі для України. Усього у вертепі взяло участь 32 особи. Завершилось дійство спільною колядкою.

Учасники вертепу під час Різдвяних свят, ходили по місту, від хати до хати колядувати, прославляючи новонародженого Христа.

 

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

 

Вертеп у Борщеві про актуальні проблеми сьогодення https://buchacheparchy.org.ua/ Super User