Великоднє послання Преосвященного Димитрія (Григорака), ЧСВВ

Всесвітлішим і високопреподобним отцям, преподобним монахам і монахиням, дорогим братам і сестрам.

Воскрес Ісус із гробу, як провістив,
подав нам життя вічне і милість велику
(Стихира Пасхальної Утрені)

Христос Воскрес!

Сьогодні святкуємо найвеличніше для всіх християн свято – Христове Воскресіння! Святкуємо в складний і важкий час, коли на Сході нашої держави вже 4-ий рік поспіль йде війна з агресором і коли суспільство періодично переживає політичні та економічні потрясіння. І серед усіх цих наших проблем і негараздів настав час Великодня – свята, в якому згадуємо і святкуємо найбільшу Перемогу в історії людства, яку здобув наш Господь для нас. Він виграв Своєю смертю на хресті останній бій Свого земного життя з силами зла, а на третій день переміг навіть смерть, воскреснувши з мертвих. Господь виграв найважливішу битву у війні за людину: за її спасіння, за її вічне і земне щастя, за її свободу від рабства гріха і всякого зла. Хоча війна за кожну конкретну людину буде тривати ще до кінця віків, але вирішальна битва виграна – двері Раю відчинено назавжди для всіх і в спасіння може ввійти кожна людина.

Великоднє послання Блаженнішого Святослава

Високопреосвященним і преосвященним владикам, всесвітлішим, всечеснішим і преподобним отцям, преподобним ченцям і черницям, дорогим у Христі мирянам Української Греко-Католицької Церкви

Христос воскрес!

Як однорічний агнець, благословенний нам вінець – Христос
Добровільно за всіх заколений був – Пасха очищення;
І знову нам із гробу засяяв – чудове Сонце правди.

Пісня 4-го Канону Пасхи

Дорогі в Христі!

Сьогодні по всьому Всесвіту лунає радісний одноголосий благовіст: «Христос воскрес!» У цих словах − сила й визнання головної істини християнської віри. «Воістину воскрес!» − відповідають ті, хто повірив у воскресіння нашого Спасителя та Його перемогу над адом і смертю. Наша віра у Воскреслого − це віра у воскресіння, яке кожен із нас особисто зможе пережити. Саме завдяки вірі ми стаємо християнами, тобто причасниками вічного життя нашого Божественного Спасителя, який сьогодні у славі виходить із запечатаного гробу. Ось чому святий апостол Павло твердить: «Коли ти своїми словами визнаватимеш Господа Ісуса і віруватимеш у своєму серці, що Бог воскресив Його з мертвих, то спасешся, бо серцем вірується на оправдання, а устами визнається на спасіння» (Рим. 10, 9-10). Ми святкуємо подію, про яку свідчили святі апостоли. Благодаттю Святого Духа в пасхальних богослужіннях ми можемо пережити те саме, що досвідчили жінки-миронисиці при гробі та апостоли, які особисто зустрілися з воскреслим Спасителем і були Його свідками аж до краю землі. У нинішньому світлому празнику наново з’єднаймося з Ним і промовмо до Нього словами апостола Томи: «Господь мій і Бог мій» (Ів. 20, 28).

Великоднє послання Архиєпископа і Митрополита Василія

Всесвітліші і всечесніші отці, преподобні брати і сестри у монашестві, брати семінаристи, дорогі брати і сестри у Воскреслому Христі – вірні Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, Кам’янець-Подільської єпархії та всієї митрополії.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

«Святкуймо перемогу над смертю, знищення аду,
іншого життя вічного початок,
і, радіючи, оспівуймо того, хто це вчинив,
- єдиного благословенного отців Бога і препрославленого»
(Канон Пасхи, пісня 7)

Таїнство Воскресіння Божого Сина відбувається у таємниці запечатаного гробу. Ця таємниця між Отцем та Сином, що сповнив діло відкуплення в досконалому послусі Отцеві. Символом цієї тайни є тиша, якою позначений увесь характер Богослужіння у дні, що передують Великодню. У цій тиші ми намагаємося доторкнутися до таїнства Воскресіння, в якому Господь Ісус Христос простелює кожному з нас шлях до життя нетлінного, над яким смерть більше не панує, оскільки причина смерті – гріх - переможений Жертвою Христа. «Зійшов ти, Христе, в глибини підземні, і розбив кайдани вічні, що держали ув’язнених, і на третій день, як із кита Йона, воскрес ти із гробу» (Пісня 6). Воскресіння є таїнством не тому, що Бог хоче щось від нас приховати, а тому, що наш земний розум є обмеженим, аби пізнати ту нову дійсність Життя Вічного, що наступає після воскресіння Ісуса. Господь Бог бажає з нами поділитися цією правдою та об’являє її у численних праобразах протягом усієї історії спасіння.

13 04 17 2

Дорогі співбрати у священстві!
Цього року знову, подібно як учні Христові на Тайній вечері, засядемо з нашим Божественним Спасителем у цей святий день при Його таїнственній трапезі. Сьогодні ще раз переживатимемо упокорення перед нами нашого Учителя і Господа на вмиванні ніг та радітимемо даром Його Священства. Входячи таким чином у Його страсті та очікуючи Його славного воскресіння, споглядаючи Його служіння та крайнє приниження, щоб вилікувати наші рани, запрошую вас роздумати над одним із найважливіших Таїнств Христової Церкви, яке доручене нам нашим Господом, а саме над Покаянням, Святою Сповіддю, Таїнством зцілення та відпущення гріхів, яке ми отримали ціною Його святої Крові.

13 04 17 1Вечірню з Літургією св. Василія Великого та Чин умивання ніг в Катедральному Соборі Верховних Апостолів Петра і Павла очолив владика Димитрій (Григорак), єпарх Бучацький у співслужінні отців- василіян та духовенства Бучацької єпархії УГКЦ.

12 04 17 3Передсвяткові духовні реколекції відбулися у храмі Успіння Пресвятої Діви Марії за участю учителів, просвітян. Проректор вищої духовної семінарії імені ісповідника віри патріарха Йосипа Сліпого доктор філософії о. Михайло Пастух розповів присутнім про власні дослідження духовної поезії Тараса Шевченка.