Що маємо знати про храм і богослужіння? Вступ до Таїнства Хрещення

Входження у життя Пресвятої Тройці відбувається через Святі Таїнства Хрещення, Миропомазання та Євхаристії – через наше поєднання з Христом, отримання печаті Святого Духа, Причастя Тіла і Крові Христових  у спільноті Церкви. Як людина після народження починає дихати Святим Духом і живитися  Святим Причастям, аби зростати у Христі.

У чині богослужіння кожного з цих Таїнств Церква через молитви й обряди вводить (грецькою містагогія - тайновведення) віруючих у розуміння Таїнства й прийняття його як єдиного діяння Божої благодаті. Саме тому у східній церковній традиції ці три Святі Таїнства звершуються разом.

Хрещення є першим Таїнством, яке людині треба прийняти, щоб увійти до Церкви – «ковчегу спасіння», щоб стати членом Церкви – Тіла Христового. Хрещення відкриває доступ до інших Святих Таїнств і священнодійств у Церкві, через які Господь освячує, живить і провадить свою Церкву й кожного віруючого. Тому охрещені вже стають «спадкоємцями Царства» й «отримують блаженство святих» (Див. Требник, Чин Хрещення, Молитва над оглашенним).

Служитель Таїнства Хрещення

Таїнство Хрещення звичайно звершує священик як духовний отець парафіяльної спільноти, до якої приєднується новохрещений. Однак, якщо людині загрожує небезпека смерті її може охрестити  кожен християнин. Тоді Хрещення здійснюють триразовим зануренням або поливанням хрещеника водою і словами: «Хрещається раб Божий (або раба Божа) (ім’я в) » ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь». Якщо людина, яка в небезпеці смерті прийняла Хрещення без повного літургійного обряду, вижила, її приводять до священика, щоб він довершив Чин Хрещення, а також звершив Таїнство Миропомазання. Святі Таїнства Хрещення і Миропомазання приймають тільки раз у житті, оскільки, народившись Святим Духом у Христі, ми назавжди залишаємося дітьми Отця.

  • Хто може охрестити?

Хрещення зазвичай уділяє священик – парох або, за дозволом пароха, інший священик. За особливих обставин дозволено охрестити диякону, монахові або іншому вірному, який знає спосіб хрещення. У крайньому випадку це можуть вчинити й батьки (Кодекс Канонів Східних Церков, Рим 1993, канон 667).

  • З якого віку можна (потрібно) охрещувати дітей?

Традиційно дітей охрещують якомога швидше після народження. У церковних законах з цього приводу сказано: «Батьки зобов’язані охрестити дитину якнайскоріше, відповідно до законного звичаю» (Кодекс Канонів Східних Церков, канон 686). В давнину це пов’язували і з тим, що новонароджений, позбавлений елементарної медичної опіки, міг померти неохрещеним. Тому церковний устав приписує охрещувати недужих немовлят одразу після народження. Сьогодні також немає підстав відкладати цю подію на пізніше.

  • Як хрестять дорослих? Яке приготування передбачено для тих, хто бажає охреститися в дорослому віці?

Особливість хрещення дорослих полягає в тому, що вони свідомо приймають це Таїнство. Хрещенню дорослих передує період приготування (катехуменату), а сам чин відрізняється від хрещення дітей лише тим, що охрещуваний сам відповідає на питання священика, проказує Символ віри («Вірую») і самостійно приступає до причастя після завершення хрещення і миропомазання.

о. Мирослав Думич,
доктор літургійного богослов’я

Що маємо знати про храм і богослужіння? Вступ до Таїнства Хрещення https://buchacheparchy.org.ua/ Super User