Що маємо знати про храм і богослужіння? Про сім святих Таїнств

Слово «таїнство»  (грецькою містеріон) у Святому Письмі та вченні Отців Церкви має широке значення. Христос продовжує навчати, зціляти, прощати, животворити в Церкві, і тому Церква – це Таїнство Його присутності, місце зустрічі Бога і людини. Святий Лев Великий, Папи Римський (V ст.), наголошує: «Усе, що Христос діяв упродовж свого земного життя, не перервалося, а перейшло до таїнств  церковних» (Лев Великий, Проповідь 74. На Вознесіння, 74).

Спасаюча й освячуюча дія Церкви звершується в семи святих Таїнствах, що їх установив Христос. Святими Таїнствами є Хрещення, Миропомазання, Євхаристія, Покаяння, Єлеопомазання, Подружжя та Священство. Через ці священнодійства Церкви Христос дарує благодать Святого Духа. У Святих Таїнствах через зовнішні знаки (наприклад воду, миро, хліб і вино, покладання рук тощо) Христос будує свою Церкву. Дія Божої благодаті та наше входження в Боже життя відбувається в богослужіннях Святих Таїнств. Сприймаючи зовнішній образ обряду Таїнства, у священнодійстві ми стаємо причасниками благодаті Божої дії. «Коли невіруючий чує про купіль, він думає тільки про воду, яка видимо доступна його тілесному зорові; віруючий же бере до уваги не тільки те, що зовні, а й очищення душі силою Святого Духа» (Іван Золотоустий, Гомілії на Перше послання до корінтян,7, 1). Цей зовнішній образ обряду і його матеріальні вираження є важливими, оскільки є знаками нашого обожествлення і являють первістки переображеної природи.

Через Хрещення, Миропомазання і Євхаристію, які називаються Таїнствами християнського втаємничення, людина стає членом Христового Тіла й учасником священичого, царського та пророчого служіння Христа. Через ці Святі Таїнства відбувається входження людини у життя Пресвятої Тройці.

Через Покаяння та Єлеопомазання, які називаються Таїнствами зцілення, вірному дарується духовне і тілесне здоров’я. Христос – лікар душ і тіл людських – під час Свого земного життя відпускав гріхи та зціляв хворих, а після вознесіння силою Святого Духа чинить це й далі через Свою Церкву у Таїнствах Покаяння та Єлеопомазання.

У Таїнствах служіння -  Священства і Подружжя – вірних посвячується на служіння церковній спільноті та «домашній Церкві». У цих Таїнствах християнин отримує благодать Святого Духа для будування Церкви – Тіла Христового. Взірцем для служіння в подружжі й у священстві є Христос, який «прийшов не для того, щоб Йому служили, але послужити й дати життя Своє на викуп за багатьох» (Мт 20, 28).

Перед тим, як приймати Таїнства чи брати у них участь, корисно дізнатися, що вони означають і як свідомо до них приступати. Святі Таїнства називають видимими знаками невидимої Божої благодаті. В нашому обряді існує багато звичаїв, пов’язаних із звершенням того чи іншого Таїнства, тому далі будемо подавати запитання і відповіді на них, які допоможуть у розумінні окремих Таїнств та обрядів, пов’язаних із ними.

о. Мирослав Думич,
доктор літургійного богослов’я

Що маємо знати про храм і богослужіння? Про сім святих Таїнств https://buchacheparchy.org.ua/ Super User